Průběh konfliktu mezi Ruskem a Gruzií vyšetří Mezinárodní trestní soud

Příslušníci ruské armády

Příslušníci ruské armády Zdroj: Yana Amelina via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Mezinárodní trestní soud (ICC) dnes oznámil, že úřad žalobkyně soudu hodlá oficiálně vyšetřovat válečný konflikt mezi Ruskem a Gruzií v roce 2008, při němž prý nejspíš byly spáchány válečné zločiny. Dosud se všechna vyšetřování ICC, který funguje od roku 2003, věnovala jen konfliktům v Africe.

Případem se bude zabývat hlavní žalobkyně ICC Fatou Bensouadová, která na základě předběžného vyšetřování věří, že při ozbrojeném konfliktu v Gruzii v roce 2008 byly spáchány válečné zločiny, uvedl v prohlášení mezinárodní soud se sídlem v Haagu. Soud zároveň očekává, že Bensouadová podá brzy formální žádost o zahájení oficiálního vyšetřování.

Válka se vedla o proruské oblasti v Gruzii. Pětidenní ozbrojený konflikt skončil vítězstvím ruské armády. Poté separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie vyhlásily samostatnost, kterou uznalo jen Rusko a několik dalších málo zemí. Konflikt si podle OSN vyžádal stovky mrtvých.

„Od srpna nejméně do konce října 2008 síly Jižní Osetie nejspíš systematicky bily, zabíjely a snažily se zastrašovat osoby gruzínského původu,“ tvrdí podle AFP úřad žalobkyně. Podle něj z Jižní Osetie prchlo alespoň dočasně více než 138.000 osob gruzínského původu.

ICC je stálý nezávislý mezinárodní orgán, jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Může vydávat mezinárodní zatykače a předvolávat účastníky řízení. Řada států se však pravomoci soudu nepodřizuje. Jsou mezi nimi mimo jiné Rusko, Spojené státy, Čína nebo Izrael.