Průzkum: Tsiprasova Syriza je i přes nedávný rozkol favoritem voleb

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Favoritem předčasných voleb je levicová strana Syriza odstoupivšího řeckého premiéra Alexise Tsiprase, podle průzkumů veřejného mínění by jí svůj hlas dalo 23 procent dotázaných. Na druhém místě se ztrátou 3,5 procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie. O výsledku sondáže agentury ProRata informoval řecký list Efimerida Ton Syntakton.

Z průzkumu, kterého se zúčastnila tisícovka lidí, dále vyplývá, že do parlamentu by se dostalo osm stran, což je o jedno politické uskupení více, než je tomu nyní po letošních lednových volbách. Nově vzniklá strana Levicová jednota, která se kvůli nesouhlasu s reformami nutnými pro získání finanční pomoci eurozóny odštěpila od SYRIZY, by hlas dalo 3,5 procenta oslovených. Tím by si strana zajistila vstup do parlamentu, pro který jsou nutná nejméně tři procenta hlasů.

Populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli Tsiprasovým koaličním partnerem, by se podle aktuální sondáže do zákonodárného sboru nedostali, podporu jim totiž dala jen dvě procenta dotázaných. Konečný výsledek ale mohou ještě výrazně ovlivnit nerozhodnutí voliči, kterých je 25,5 procenta.

V Řecku dnes složí přísahu úřednická vláda premiérky Vasiliki Thanosové, zároveň bude formálně rozpuštěn parlament. Předčasné volby, které jsou letos v pořadí již druhé, se uskuteční pravděpodobně 20. září, případně nejpozději 27. září.