První Kiskova zahraniční cesta povede do Prahy

Nový slovenský prezident Andrej Kiska

Nový slovenský prezident Andrej Kiska Zdroj: ctk

Úřadující slovenský premiér Robert Fico utrpěl v prezidentských volbách jasnou porážku. Jeho vyzyvatel Andrej Kiska získal v druhém kole hlasování 59,4 procenta hlasů a stane se příštím slovenským prezidentem. Nově zvolený prezident zároveň v noci na dnešek potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do Česka.

Kiska získal 59,38 procenta odevzdaných hlasů a Fico 40,61 procenta. Pro nováčka v politice hlasovalo 1,307 065 voličů, pro devětačtyřicetiletého premiéra 893.841 lidí. Tyto souhrnné výsledky slovenského statistického úřadu dnes ráno potvrdila ústřední volební komise, která zároveň oficiálně oznámila, že novým prezidentem byl zvolen Kiska. Ze 4,4 milionu oprávněných voličů přišla hlasovat zhruba polovina - 50,46 procenta.

Fico uznal porážku už v okamžiku, kdy byla sečtena jen asi polovina hlasů. Kiskův náskok byl totiž zřejmý téměř ihned po uzavření volebních místností, jako první byly navíc oznámeny výsledky v těch okrscích, kde měl Fico podle předpokladů získat většinu voličů. „Toto jsou jednoduše fakta a panu Kiskovi podávám ruku,“ prohlásil.

Kiska ještě před půlnocí poděkoval svým voličům. „To, co jsem slíbil, splním. Slíbil jsem, že budu prezidentem všech občanů, že budu lidi spojovat (…) Budu stát za každým slušným člověkem v naší zemi,“ řekl Kiska. Chce, aby lidé mohli být na Slovensko hrdí, mohli tu žít a cítili se tu dobře.

V novodobé historii pětimilionové země se dosud nestalo, aby prezidentem byl zvolen kandidát bez předchozích zkušeností v politice. Změní to milionář Kiska, který zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem a následně založil nadaci.

Hrozí změny ve vládě

Fico podle politologů neuspěl kvůli matoucí kampani. „Fico dostatečně nevysvětlil svým voličům, proč chce být prezidentem, většina si ho spíše přeje ve funkci premiéra než prezidenta,“ odhadl sociolog Martin Slosiarik. Podle politologa Erika Láštice by Fico mohl na porážku zareagovat změnami ve své jednobarevné levicové vládě.

Premiér Fico sice oznámil, že si vezme pár dnů na zotavenou, nicméně předseda parlamentu Pavol Paška z vládní sociální demokracie ještě před oznámením výsledků konstatoval, že i v případě porážky bude vláda normálně pokračovat pod Ficovým vedením.

Ministerský předseda i tisk přirovnávali volby k referendu o Ficovi a jeho straně Směr, která dominuje slovenské politice. „Když lidé jdou volit, chtějí změnu. Změna je podstata života. Ale je pravda, že v našem politickém systému prezident nemá kompetence k vykonání zásadních změn,“ konstatoval v televizi TA3 analytik Michal Horský.

Politologové ani sociologové si před začátkem druhého kola netroufali odhadnout, kdo z rivalů má větší šanci zvítězit. První kolo v polovině března sice vyhrál Fico se ziskem 28 procent hlasů, jeho náskok před druhým Kiskou s podporou 24 procent byl ovšem menší, než se čekalo. Nový prezident nastoupí do úřadu v polovině června.

Současný prezident Ivan Gašparovič je v úřadu druhé pětileté funkční období. Jako prvnímu prezidentovi se mu v roce 2009 podařilo úřad obhájit. V letošních volbách nekandidoval, protože třetí mandát v řadě mu ústava nedovoluje. „Každý ví, jak jsem volil. Volil jsem proto, že tomu kandidátovi důvěřuji kvůli jeho schopnostem, kvůli jeho pracovitosti a odpovědnosti,“ řekl novinářům Gašparovič, jenž v předvolební kampani podpořil Fica.

Policie vyšetřuje obchodování s hlasy
Policie na východním Slovensku začala během sobotního odpoledne prověřovat podezření z kupování hlasů. Trestní oznámení podala opoziční strana Svoboda a solidarita, která s odvoláním na informace od Romů uvedla, že příslušníkům této menšiny někdo slíbil pět až sedm eur (zhruba 135 až 190 korun) za každý hlas ve prospěch Fica. Volební korupce je na Slovensku trestným činem. Policie kolem poledne uvedla, že až na zmiňované trestní oznámení nemá informace o narušení průběhu voleb.