První nástřel seznamu daňových rájů z pera Evropské komise je na světě

Britské panenské ostrovy

Britské panenské ostrovy Zdroj: Pixabay.com

Evropská komise dnes zveřejnila soupis osmi desítek zemí z celého světa, u nichž je vyšší riziko vyhýbání se daňovým povinnostem. Členské státy EU mají nyní rozhodnout, které z nich podrobit v příštím roce hlubšímu přezkumu tak, aby mohla do konce roku 2017 vzniknout černá listina zemí, které v daňové oblasti odmítají spolupracovat.

Vznik takového dokumentu je součástí unijní snahy bojovat proti daňovým únikům, vyhýbání se placení daní a podpory celosvětově spravedlivějšího zdanění. Komise vznik černé listiny navrhla v lednu, členské země souhlasily v květnu a věc podpořil také Evropský parlament.

Mezi 81 rizikovými zeměmi jsou jak známé daňové ráje, například Seychely, Panama či státy v Karibiku, tak i rozvinuté světové ekonomiky, včetně Číny, Spojených států, Austrálie či Izraele.

Mluvčí komise dnes před novináři opakovaně zdůrazňovala, že soupis není černou listinou daňově nespolupracujících ekonomik, ale jen výchozím podkladem k jejímu budoucímu vzniku.

Předběžné zkoumání bylo podle komise založeno na velkém počtu ukazatelů, včetně údajů o ekonomice a finančních aktivitách, institucionálních a právních strukturách a základních normách řádné správy v oblasti daní.