Putin: Máme nové rakety, které překonají jakýkoliv obranný systém

Vojenská přehlídka v Moskvě - mezikontinentální střela Jars

Vojenská přehlídka v Moskvě - mezikontinentální střela Jars Zdroj: ctk/ap

Bojové vozidlo pěchoty Armata
Ruský prezident Vladimir Putin při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí
Vojenská přehlídka v Moskvě
Obrněný transportér Bumerang
Vojenská přehlídka v Moskvě
19
Fotogalerie
Ruský jaderný arzenál letos posílí více než 40 nových mezikontinentálních střel schopných prý proniknout jakoukoliv protiraketovou obranou. Uvedl to dnes ruský prezident Vladimir Putin na zahájení výstavy vojenské techniky Armija-2015 v Kubince u Moskvy. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Rusko obvinil z "řinčení zbraní" a varoval před další destabilizací napjaté mezinárodní situace. Znepokojení vyjádřil také americký ministr zahraničí John Kerry.

„Tento rok jaderné síly doplní více než 40 nových mezikontinentálních balistických raket, které budou schopny překonat libovolné, dokonce i technicky nejvyspělejší systémy protiraketové obrany,“ řekl Putin podle agentury TASS.

„Věnovali jsme a budeme věnovat zvláštní pozornost realizaci velkých státních programů přezbrojení a modernizaci vojensko-průmyslového komplexu,“ řekl Putin. Připomněl výstavbu nových radarů, které mají zajistit kontrolu strategických přístupů ze západu a z východu, jakož i nové tanky Armata, transportéry Kurganěc a Bumerang a samohybnou houfnici Koalicja, což jsou podle Putina obrněnce, které nemají ve světě dosud obdoby.

„Pokud kdokoli ohrožuje ruské území, musí Rusko na země namířit svou výzbroj,“ prohlásil Putin později po jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöm.

Nebezpečné řinčení zbraní, hodnotí Stoltenberg

Generální tajemník Severoatlantické aliance Stoltenberg dnes v Bruselu prohlásil, že ruská rétorika je důvodem současného zvyšování připravenosti sil NATO bránit své členské státy proti nepříteli. „Toto ruské řinčení jaderných zbraní je neospravedlnitelné,“ uvedl Stoltenberg. „Je destabilizující a nebezpečné,“ dodal.

Nové zbraně byly veřejnosti poprvé předvedeny na květnové vojenské přehlídce v Moskvě. Ruský prezident sice tvrdil, že nová technika je už u vojsk, nicméně experti odhadovali, že v Moskvě byly předvedeny nejspíše prototypy či zkušební série, takže vyzbrojení jednotek novou technikou ještě několik let potrvá.

Podívejte se: Rusko ukázalo na květnové přehlídce nové zbraně

Vztahy mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinskému konfliktu klesly na nejnižší bod od konce studené války. Moskva dlouhodobě protestuje proti budování protiraketového štítu USA, protože podle Ruska naruší rovnováhu mezi oběma velmocemi. Ambiciózní program přezbrojení ruských ozbrojených sil začal ještě v minulé dekádě.

USA se chystají rozmístit na východě NATO těžké zbraně
Americké ministerstvo obrany připravuje plán na rozmístění tanků, bojových vozidel a dalších těžkých zbraní pro až 5000 svých vojáků v pobaltských zemích a dalších několika spojeneckých státech východní Evropy. Napsal to list The New York Times s odvoláním na americké činitele a vládní představitele východoevropských členů NATO.
Od USA a Severoatlantické aliance (NATO) to má to být dosud nejvýznamnější poselství Rusku, že jsou odhodlány bránit nové členy aliance, kteří dříve patřili do sovětského bloku. Washington přiměla k novým vojenským krokům loňská ruská anexe Krymu a dle obvinění Západu i pokračující ozbrojená intervence Moskvy na východě Ukrajiny.
Po rozšíření NATO o baltské státy v roce 2004 se USA a NATO vyhýbaly trvalému umístění vojenských zařízení a jednotek na východě aliance a usilovaly raději o různé formy partnerství s Ruskem. Množství výzbroje, které by se mělo v těchto zemích umístit, je malé ve srovnání s tím, co by tam mohlo v krátké době dostat Rusko, bude to ale podle analytiků věrohodný signál amerického závazku tyto členy bránit.

Galerie:

: