Putin nařídil vydat nový atlas světa. Vadí mu, že mizí ruské názvy

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vydat nový atlas světa využívající zeměpisná pojmenování, které původně vymysleli ruští objevitelé, a ne v současnosti běžnější západní názvy. Takové pokřivování "geografické pravdy" podle Putina už nelze dále snášet, protože tím zaniká i historická stopa o přispěvku Ruska k poznání Země.

"Nesmíme trpět shovívavost a netečnost ke křivení historické a v daném případu i geografické pravdy," prohlásil Putin v pátek na zasedání špiček Ruské zeměpisné společnosti. "Nauka o místních názvech si zaslouží zvláštní pozornost. Potýkáme se teď se situací, kdy ruské názvy, které v minulých staletích a desetiletích dávali naši výzkumníci a cestovatelé, postupně mizí z map světa," objasnil.

Zvláště patrné je to podle prezidenta v Antarktidě, odkud se téměř vytratily názvy použité ruskými mořeplavci, a tak jen málokdo ví, že Smithův ostrov se původně jmenoval Borodino, Snow byl Malyj Jaroslavec a Livingstonův ostrov je vlastně Smolensk," prohlásil.

Putin nicméně připustil, že tato situace nastala i vinou skutečnosti, že veřejnosti chybí moderní ruské mapy, a to i kvůli utajovací mánii, přetrvávající ze sovětských dob. "Volně dostupné jsou jen zahraniční mapy, kde zpravidla figurují druhotné názvy zeměpisných objektů," konstatoval Putin.

S přípravou nového atlasu tak mají podle prezidenta pomoci jak experti zeměpisné společnosti, tak ministerstvo obrany, které má odtajnit své kartografické podklady, a to i "pro cestovatele, turisty, automobilisty" a za pomoci počítačových technologii, pracujících on-line. "Utajení mnoha map zjevně zastaralo a vypadá archaicky," konstatoval ruský prezident, který současně stojí v čele zmíněné zeměpisné společnosti.