Putin počítá s vítězstvím. Otázkou je jen počet hlasů

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Největším rizikem pro současného prezidenta je únava Rusů z jeho neustálých vítězství.

Ruský prezident Vladimir Putin se v neděli s největší pravděpodobností dočká svého znovuzvolení. Otázkou ale je, kolik procent hlasů se mu podaří získat a jak vysoká bude volební účast. Část Rusů zřejmě považuje volby za pouhou formalitu.

„Myslím si, že pro Putina bude dobrým výsledkem, když překoná své skóre z roku 2012,“ připomněl pro deník The Guardian šéf ruské státní průzkumné agentury VCIOM Valerij Fjodorov poslední prezidentské volby, které provázely protesty. Putin tehdy získal necelých 64 procent hlasů, k urnám dorazilo 65 procent Rusů.

Fjodorov předpovídá podobnou účast i letos. Pro Putina by ale podle VCIOM tentokrát mohlo hlasovat kolem sedmdesáti procent lidí. Úřady po celé zemi se všemožně snaží napomoci tomu, aby Rusové v neděli šli volit. Pořádají tak referenda o změně časového pásma, slavnosti nebo soutěže o nejlepší volební selfie.

Kreml se zjevně bojí, že by část Rusů mohla uposlechnout výzvu k bojkotu hlasování, za kterou stojí opoziční předák Alexej Navalnyj. Volební komise ho odmítla do klání registrovat s tím, že byl odsouzen za trestný čin. Opoziční lídr však tvrdí, že proces byl zpolitizovaný. Záměru kritika režimu hraje do karet poměrně velká apatie Rusů.

„Nesledoval jsem kampaň. Putin zase vyhraje, tak proč bych tomu měl věnovat pozornost?“ řekl The Moscow Times stavební dělník Semjon Šavenzov. „Za celý svůj život jsem poznal jen jednoho prezidenta, takže by bylo hezké vidět ve vedení někoho jiného. Nevidím ale alternativu, takže jaký smysl má volit?“ citoval list studenta Ilju Grinejviče.

Kromě Putina usiluje o prezidentskou funkci dalších sedm lidí. Druhým nejsilnějším uchazečem je komunistický kandidát Pavel Grudinin, kterému průzkumy věští sedmiprocentní zisk. Někteří experti spíše než o dalším Putinově období už přemítají o tom, co bude po konci jeho mandátu v roce 2024.

Hovoří o třech scénářích. Putin by se mohl nechat někým prostřídat jako v roce 2008 nebo se pokusit zrušit limit pro termíny, případně vybrat následovníka a stáhnout se z veřejného života. Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje blízké Kremlu uvedla, že žádný plán do budoucna zatím neexistuje.