Putin posílil zastoupení Ruska v minské kontaktní skupině

Boris Gryzlov

Boris Gryzlov Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin zvláštním dekretem posílil zastoupení Moskvy v takzvané minské kontaktní skupině, která je hlavní mezinárodní diplomatickou a politickou platformou pro řešení krize na východě Ukrajiny. Podle zveřejněného Putinova rozhodnutí bude ruské zastoupení vést bývalý ministr vnitra a někdejší dlouholetý šéf dolní komory ruského parlamentu Boris Gryzlov.

Pětašedesátiletý Gryzlov patří do nejužšího okruhu kremelských poradců, je stálým členem Bezpečnostní rady, která rozhoduje o zásadní orientaci ruské branné a bezpečnostní politiky. Po loňské ruské okupaci a pozdější anexi ukrajinského Krymu se Gryzlov ocitl na sankčních seznamech Spojených států a Evropské unie.

Ruské zastoupení v kontaktní skupině dosud vedl málo známý diplomat Azamat Kulmuchametov, který má funkci velvyslance se zvláštním určením. Zatím poslední schůze kontaktní skupiny se uskutečnila v úterý, kdy se zástupci Kyjeva, donbaských povstalců a Ruska v běloruském Minsku dohodli na vánočním příměří. Příští tři zasedání jsou na pořadu v lednu.