Putin pozastavil platnost raketové dohody s USA z dob studené války

Ruský prezident Vladimír Putin

Ruský prezident Vladimír Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimír Putin
Kreml
3
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal dekret, jimž pozastavil platnost smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou Moskva a Washington uzavřely v období studené války. Podle ruských médií to oznámil Kreml. Spojené státy své odstoupení od INF ohlásily v únoru a zdůvodnily to tím, že Rusko dokument nedodržuje. Moskva obvinění odmítá a Putin varoval Američany, že na jejich krok bude reagovat zrcadlově.

Moskva nyní podle pondělního prohlášení Kremlu reagovala na porušování povinností, k nimž se Spojené státy v dohodě zavázaly. Platnost dokumentu tak ruský prezident pozastavil do doby, než Washington tato narušení odstraní. Rozhodnutí prezidenta vstupuje v platnost ihned a ruské ministerstvo zahraničí o něm bude informovat další zúčastněné strany INF.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už dříve prohlásil, že Američané smlouvu INF porušují od roku 1999. V rozporu s ní bylo podle něj mimo jiné umístění systému protiraketové obrany v Evropě.

Putin již dříve slíbil, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani jiných částech světa, dokud tak neučiní Spojené státy. Jeho slova v pondělí zopakoval i Vladimir Džabarov, první zástupce předsedy zahraničního výboru Rady federace (horní komory parlamentu).