Investiční banka z dob RVHP se stěhuje do Budapešti, její přesun se zamlouvá i Česku

Budapešť

Budapešť Zdroj: Profimedia.cz

Budapešť - Dunaj
Budapešť - budova parlamentu
Budapešť
Budapešť
Maďarský parlament
6
Fotogalerie

Postsovětská Mezinárodní investiční banka opustí Moskvu. Ještě letos otevře instituce své nové sídlo v Budapešti. Stěhování banky, kterou její kritici považují za mocenský nástroj Kremlu, schválili všichni její akcionáři včetně Česka.

Samotné stěhování banky bylo schváleno už loni. Maďarský parlament, ve kterém má vláda Viktora Orbána jasnou většinu, nyní projednává podrobné podmínky, za kterých přesunu dojde. Nové sídlo bude v Budapešti otevřeno v druhé polovině letošního roku, k úplnému přestěhování všech úředníků by mělo dojít během dvou až tří let.

Banka, která podporuje investiční projekty a poskytuje finanční záruky firmám ze zemí bývalé Rady vzájemné hospodářské pomoci, obnovila svou činnost v roce 2013. Podle českého ministerstva financí přesunutí sídla banky do členského státu Evropské unie pomůže dalšímu rozvoji finančního domu.

„Navýšení podílu evropských expertů a přenos evropského bankovního know-how přispěje k prohloubení znalostí o evropských trzích a bezprostřednímu kontaktu s potenciálními klienty, což ve výsledku povede k dalšímu navyšování podílu evropských zemí v úvěrovém portfoliu banky,“ řekl pro E15 mluvčí rezortu financí Jakub Vintrlík.

„Evropský status“ MIB podle Vintrlíka pomůže změnit přístup investorů a ratingových agentur k bance, která tak získá přístup k výhodnějšímu financování. Rozhodnutí přestěhovat sídlo banky již ocenily zvýšením ratingu agentury Fitch a Moody's.

S návrhem přestěhovat sídlo banky přišla přímo Orbánova vláda. „Maďarsko se od návratu mezi členské státy MIB v květnu 2015 netajilo záměrem přesunout alespoň část operací banky do Evropy,“ uvedl Vintrlík. „O jiných destinacích se neuvažovalo, Budapešť je vyhovující i z hlediska její polohy v rámci evropských členských zemí MIB,“ dodal. Akcionáři jsou kromě Česka, Maďarska a Ruska také Bulharsko, Rumunsko nebo Slovensko.

Maďarsko poskytne MIB k její činnosti řadu výhod. Budapešť zaplatí pronájem i rekonstrukci nového sídla a bude financovat i potřebná bezpečnostní opatření. Banky navíc má získat podobné postavení jako ambasády zahraničních států – policie nebude smět do budovy stoupit bez předchozího svolení MIB a nebude se na ni vztahovat ani maďarská soudní moc. Banka také získá výjimku z daňových a celních pravidel. Zaměstnanci MIB mají požívat plnou diplomatickou imunitu. 

Velkorysý přístup maďarské vlády kritizuje opozice. Například maďarská socialistická europoslankyně Zita Gurmai označila MIB za „Putinova trojského koně“. Podmínky stěhování banky jsou podle ní důkazem, že vládní strana Fidesz „podléhá vůli Ruska“, citoval ji server Index.hu

Historie Mezinárodní investiční banky sahá až do 60. let. Rusko drží necelou polovinu akcií banky, podle velikosti podílu následují Bulharsko, Maďarsko a Česko. Drobnými akcionáři banky jsou také Kuba, Mongolsko a Vietnam.