Putin přinesl poselství o stavu země, má být „silná a bohatá“

Putin přinesl poselství o stavu země

Putin přinesl poselství o stavu země Zdroj: profimedia.cz

Putin, známý svou nedochvilností, dorazil tentokrát přesně ve 12 hodin
Putinovo obecenstvo tvořili převážně zákonodárci
"Politika očisty bude tvrdá a důsledná," slíbil Putin
Během projevu udělil premiér obecenstvu řadu úkolů
Projev přenášený státní televizí si našel početné publikum
9
Fotogalerie
Rusko musí mít silnou ekonomiku a mocnou armádu, která zaštítí nezávislost země a její geopolitické postavení. Prohlásil to ve svém poselství o stavu země ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že zemi hrozí nová demografická krize, pokud nebude rozvíjet dosavadní úspěchy.

„Rusko musí být silné a vlivné! Musí být a zůstat Ruskem!“ prohlásil Putin, který byl v březnu potřetí zvolen hlavou státu. Demokracii by se země neměla vyhýbat, musí ale vycházet z ruských tradic. „Jakékoliv vnější vměšování do našich záležitostí je nepřípustné. Politik, který dostává peníze mimo hranice Ruské federace, nemůže být politikem na jejím území,“ řekl. Civilizovaný dialog je podle něj možný jen s takovou opozicí, která dodržuje zákony.

OBRAZEM: Putin představuje svou vizi RuskaTi kdo v Rusku něco znamenají, si Putinův projev nemohli nechat ujít. Zleva šéf personálu Kremlu Sergej Ivanov, předsedkyně Federálního shromáždění Valentina Matvienková, premiér Dmitrij Medveděv, předseda Státní dumy Sergej Naryškin a moskevský patriarcha KirillTi kdo v Rusku něco znamenají, si Putinův projev nemohli nechat ujít. Zleva šéf personálu Kremlu Sergej Ivanov, předsedkyně Federálního shromáždění Valentina Matvienková, premiér Dmitrij Medveděv, předseda Státní dumy Sergej Naryškin a moskevský patriarcha Kirill | profimedia.cz

Projev, kterému naslouchal plný Kreml, se dotkl i korupce. „Politika očisty bude tvrdá a důsledná,“ pohrozil Putin i zákonodárcům v obecenstvu. Vysocí státní úředníci nesmí podle jeho představ vlastnit majetek či bankovní konta v zahraničí.

Orientace na východ

Podle hlavy státu potřebuje ruská ekonomika hlubokou restrukturalizaci. Musí se zbavit své závislosti na příjmech z vývozu surovina a přesunout svou orientaci na východ. Putin, jemuž kritici vyčítají posilování role státu v ekonomice a omezování konkurence, také vyzval k vybudování moderního tržního hospodářství. Vládě udělil i další domácí úkoly – rovná daň má být zachována, v příštím roce se ale má objevit zvláštní daň z přepychu.

Putin připomněl úspěchy minulých let, podařilo se podle něj „prakticky“ zdvojnásobit hrubý domácí produkt, státní dluh klesl na desetinu a inflace na šestinu. Podařilo se také zastavit úbytek obyvatel, když od ledna do září stoup počet obyvatel Ruska o 200 tisíc.

Ruský standart – tři děti

Hlava státu varovala, že těchto prvotních úspěchů je třeba bezezbytku využít. „Mělo by nás být více a měli bychom být lepší,“ prohlásil. Programy podporující porodnost, zavedené v posledních deseti letech, fungují. „Rodina se třemi dětmi by měla být v Rusku normou,“ nastínil prezident své představy.

Problémem stále zůstává vysoká úmrtnost, a to především u mužů. Obzvláště nebezpečné je kouření, užívání drog a alkoholismus, kvůli kterým „nám předčasně odejdou stovky tisíc obyvatel každý rok“.

Pomoci by měla rozsáhlá propagace sportu a zdravého životního stylu. Putin, který se rád nechává zobrazovat jako aktivní sportovec, se snaží jít osobním příkladem.