Putin se nezúčastní polského výročí Osvětimi, o cestě do Česka jasno nemá

Putin slaví pravoslavné Vánoce

Putin slaví pravoslavné Vánoce Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin nepojede koncem ledna do Polska na akce pořádané k 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi sovětskou armádou. "V prezidentově programu tato cesta není," řekl agentuře Interfax prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Pokud jde o souběžné akce pořádané v Česku, mluvčí řekl, že Putin „byl pozván, ale ještě se nerozhodlo“, zda do Prahy pojede. Náměstek českého ministra zahraničí Rudolf Jindrák potvrdil, že Kreml se dosud k Putinově účasti nevyjádřil.

Naopak do Polska Putin nedostal pozvání - a „ani se oficiální pozvání na tyto akce neposílala, jestli jsme to správně pochopili“, zdůraznil mluvčí Peskov. Ujistil přitom, že ruský prezident přikládá mimořádný význam všem vzpomínkovým akcím věnovaným druhé světové válce. V roce 2005 se Putin přitom slavnosti k 60. výročí osvobození Osvětimi v Polsku účastnil. Letos ale společnému připomínání jubilea podle agentury Reuters brání konflikty a politické rozpory na mezinárodní scéně.

Komentář Bohumila Doležala:

Varšava, která patří k nejzanícenějším kritikům počínání Moskvy na Ukrajině, ani neposlala ruskému vůdci oficiální pozvání, aby se vyvarovala důsledků, jaké by takové gesto mohlo mít na domácí scéně v roce konání prezidentských a parlamentních voleb. Takové přehlížení ale rozlítilo Moskvu; vždyť vyhlazovací tábor osvobodili sovětští vojáci a mezi oběťmi bylo hodně sovětských občanů.

Pozvánky na vzpomínkovou akci v bývalém táboře nerozesílala polská vláda, ale pořadatel, tedy státní muzeum v Osvětimi. Vláda jen rozeslala nótu, aby o tom zahraniční partnery uvědomila. Většina zemí podle zdroje Reuters následně požádala o další vysvětlení, aby mohla rozhodnout o účasti. Moskva však považovala polské počínání za neadekvátní a o vysvětlení nežádala, protože usoudila, že kdyby Poláci chtěli Putina, měli by jej oficiálně pozvat.

Přijede Hollande i Gauck

Účast na vzpomínce v Osvětimi dosud potvrdily hlavy tuctu států, včetně prezidentů Francie, Německa, Rakouska a Polska, sdělil mluvčí osvětimského muzea Bartosz Bartyzel. Rusko má být zastoupeno na úrovni velvyslance. Česko by mělo o svém zástupci rozhodnout tento týden.

V polském tisku se nedávno objevily informace, že prý polskou premiérku Ewu Kopaczovou roztrpčily „konkurenční“ české akce ke konci holocaustu, ale premiér Bohuslav Sobotka to popřel.

Původně to byla polská strana, kdo usiloval o to, aby se politická část připomínek uskutečnila mimo Polsko. Nicméně do Česka přijedou hlavně šéfové parlamentů. Ze 14 pozvaných hlav států účast na českých akcích písemně potvrdil jen bulharský prezident. Americký prezident Barack Obama se omluvil.

Dvoudenní česká akce

Nad příjezdem Putina, jehož pozvání od prezidenta Miloše Zemana vzbudilo vášně a distancovala se od něho například Federace židovských obcí ČR, visí otazník.

Česká připomínka výročí potrvá dva dny: 26. ledna se na Pražském hradě uskuteční mezinárodní fórum o růstu antisemitismu a extremismu ve světě. Následující den vystoupí dopoledne na Hradě hlavy států a další významní hosté, odpoledne se uskuteční pieta v Terezíně.

Tábor v Osvětimi, kde podle historiků nacisté zavraždili okolo 1,5 milionu lidí, převážně Židů, osvobodili sovětští vojáci 27. ledna 1945.