Putin: Zprvu jsem myslel, že protesty jsou kampaní proti AIDS

Z protestu proti výsledkům voleb v Rusku

Z protestu proti výsledkům voleb v Rusku Zdroj: ctk

Ruský premiér Vladimir Putin během letošní více než čtyřhodinové televizní diskuse s diváky odmítl návrhy uspořádat nové volby. Tvrdí, že zhruba padesátiprocentní zisk vládní strany Jednotné Rusko plně odpovídá realitě. „Z mého pohledu, výsledky hlasování nepochybně odrážejí názor veřejnosti této země,“ prohlásil.

Putin znovu oprášil svoji předvolební taktiku a strašil lidi hospodářskou krizí. „Je pravda, že vládní síla, Jednotné Rusko ztratilo nějaké body, také to pro nás není nic mimořádného. Posluchejte, prošli jsme si velice těžkým obdobím krize a podívejte se, co se dějě v jiných zemích,“ uvedl.

Na diváky chtěl zřejmě zapůsobit také silnou protiamerickou rétorikou. Prohlásil, že do dopadení svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se zapojily zvláštní jednotky Spojených států. Řekl také, že USA chtějí vládnout ostatním. „Někdy mi připadá, že Amerika nepotřebuje spojence, ale vazaly,“ poznamenal.

Premiér se rovněž pokusil zlehčit nedávné masové protirežimní demonstrace, zvlášť jejich symbol. Zpočátku jsem si myslel, že jde o kampaň proti AIDS, líčil Putin. Bílé stuhy, které nosí demonstranti přišpendlené, prý totiž zprvu mylně pokládal za kondomy. „Moje první myšlenka byla: prima, bojují za zdravý životní styl,“ uvedl. Poznamenal rovněž, že si studenti účastí na těchto akcích alespoň přijdou k výdělku.

Lidé na sociálních sítích ovšem poukazovali na to, že premiér letos působil méně vyrovnavým dojmem, než v předchozích letech. „Už mám dost těchto otázek o volbách,“ otočil se v jednu chvíli na novináře, jenž diskusi moderoval.