Putinovi se přihlásila stovka skupin syrských rebelů ochotných k příměří

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Syrské ozbrojené skupiny informovaly Rusko, že jsou připravené připojit se k příměří. Informoval o tom ruský prezident Vladimir Putin. S klidem zbraní souhlasí téměř 100 povstaleckých skupin. Příměří se nevztahuje na radikály z Islámského státu a fronty An-Nusra. Její vůdce abú Muhammad Džúlání dnes klid zbraní odmítl a své příznivce naopak vyzval k vyostření útoků proti prezidentu Asadovi.

Příměří má začít platit dnes ve 23:00 středoevropského času. Mírový proces v Sýrii bude podle Putina obtížný, žádná jiná alternativa ale neexistuje. Syrská opozice ve svém prohlášení dodala, že povstalci souhlasí s dočasným, dva týdny trvajícím příměřím.

“(Opoziční) vyjednávací komise (HNC) potvrzuje, že došlo k dohodě mezi frakcemi Svobodné syrské armády a ozbrojenou opozicí ohledně dočasného příměří,“ uvedla HNC ve svém prohlášení. Syrský režim a jeho spojenci ale klid zbraní nesmí využít k dalším útokům proti rebelům pod záminkou, že jde o boj s terorismem. Celkem s příměřím souhlasí 97 povstaleckých frakcí. HNC rovněž zřídila vojenský výbor, který bude dodržování klidu zbraní sledovat.

Právo na odvetu

Syrská vláda se již dříve nechala slyšet, že se k ukončení bojových akcí rovněž připojí. Jak nicméně Damašek dodal, vyhrazuje si právo odpovědět na jakékoli útoky. Počítá se s tím, že díky příměří by se k civilistům mohly dostat tolik potřebné dodávky humanitární pomoci. Na extremisty z Islámského státu a na radikály z fronty An-Nusra, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida, se klid zbraní nevztahuje.

Putin ve svém projevu zdůraznil, že Rusové budou i nadále pokračovat v „tvrdém boji“ proti Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám v Sýrii.

Šéf radikální sunnitské fronty An-Nusra příměří odmítl. Jeho muži prý budou v Sýrii bojovat až do poslední kapky krve. Abú Muhammad Džúlání to uvedl v nahrávce, ze které citoval server Orient News. Džúlání dodal, že pokud se válka v Sýrii nevyřeší, její následky budou mít dopad i na sunnitské muslimy v jiných částech regionu včetně Arabského poloostrova.