Pyrotechnici zneškodnili bomby v Koblenzi. Evakuováno bylo 45 tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Harald Tittel

Pyrotechnici v německém městě Koblenz dnes úspěšně zneškodnili dvě letecké bomby z druhé světové války, které byly nalezeny v korytě Rýna. Informovala o tom agentura DPA. Kvůli pumám muselo dnes opustit domovy 45 tisíc obyvatel stotisícového města na soutoku Rýna s Moselou. Válečnou leteckou bombu dnes pyrotechnici zneškodnili také v Karlsruhe.

S vyklízením Koblenze se začalo už časně ráno. Od 07:00 policie pomocí místního rozhlasu vyzývala k evakuaci. Před pečovatelskými domy se tvořily kolony aut, jimiž lidé odváželi své příbuzné. Za intenzivního deště odvážely autobusy lidi, kteří neměli zajištěno náhradní ubytování, do provizorních prostor ve veřejných budovách.

V evakuačních střediscích bylo připraveno místo pro 12.000 osob. Nakonec ale náhradní ubytování využilo jen asi 500 lidí. V 08:00 odjel z místního nádraží poslední vlak. O půl hodiny později bylo nádraží, které leží na hlavní trati mezi Mohučí a Bonnem, uzavřeno.

Po termínu evakuace stanoveném na 09:00 policie zkontrolovala celou vyklizenou oblast. Ještě několik hodin po uplynutí lhůty pro odchod policisté museli přesvědčovat některé obyvatele Koblenze, že skutečně musejí opustit domov. Po čtyřech hodinách ale policie oznámila, že určená oblast je vyklizena.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/AP/Harald Tittel

Na pravém břehu Rýna hasiči mezitím obklopili obě nálože pytli s pískem a vypumpovali z prostoru vodu. Pyrotechnici pak v uzavřené oblasti několik hodin pracovali na zneškodnění obou bomb - britské letecké pumy o hmotnosti 1,8 tuny a americké pumy o váze 125 kilogramů. Po jejich zneškodnění zlikvidovali i sud s jedovatými chemikáliemi nalezený poblíž bomb.

Práci pyrotechniků sledovaly z vyvýšených prostranství na okraji uzavřené zóny stovky zvědavců dalekohledem. Kvůli objevené náloži byla vyklizena polovina stotisícové Koblenze. Oblast určená k evakuaci zahrnovala téměř celé historické centrum města, byť její součástí není takzvaný německý roh s jezdeckou sochou německého císaře Viléma I. na soutoku Rýna s Moselou. V uzavřené zóně byly také dva silniční mosty přes Rýn.

Koblenz není jediné německé město, kde dnes pyrotechnici zneškodňovali leteckou pumu z druhé světové války. Půltunovou americkou bombu zlikvidovali také v Karlsruhe, kde ji stejně jako v Koblenzi odkryl nízký stav vody v Rýnu. V Karlsruhe ale nebyla nutná rozsáhlá evakuace, protože v bezprostředním okolí pumy nikdo nebydlí. Úřady pouze musely zastavit veškerou dopravu v okolí, včetně říční.

Evakuace v Koblenzi je letos už třetím velkým vyklízením nějakého německého města kvůli nalezení letecké pumy. V lednu muselo domovy opustit 11 500 obyvatel Hannoveru, v říjnu potom 20 tisíc obyvatel Halle.