Radikálové nizozemské voliče neoslovili

Mark Rutte

Mark Rutte Zdroj: reuters

Nizozemské předčasné volby skončily větším úspěchem proevropských stran, než se čekalo. Předpokládá se, že vítězní liberálové dosavadního premiéra Marka Rutteho vytvoří koalici s druhými labouristy. Budou ale muset sblížit pohledy na úsporná opatření.

Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii může v parlamentu dát se Stranou práce dohromady 80 křesel ze 150. „Dosáhli jsme svého největšího vítězství v historii. Je to silná podpora pro agendu, kterou jsme pro Nizozemsko naplánovali,“ řekl Rutte. Hodlá prý pokračovat ve snaze o fiskální disciplínu a stimulaci ekonomiky investicemi do infrastruktury.

Premiér slíbil, že se pokusí vytvořit koalici co nejdříve. Jenže lídr labouristů Diederik Samsom už naznačil, že jednání budou tvrdá. Strana požaduje odklad pro snižování rozpočtového schodku na úroveň požadovanou Bruselem a hájí výdaje na programy k tvorbě pracovních míst. „Nikdo přesně neví, co se stane zítra, ale jedna věc je jistá. Kurz se musí změnit, protože pravicová politika posledních dvou let nemůže pokračovat,“ prohlásil Samsom.

Volby mají hned několik poražených, včetně dvou radikálních protievropských stran. Krajně levicoví socialisté, kteří ještě před pár týdny pomýšleli i na vítězství, si nakonec oproti minulým volbám nepolepšili. Budou mít opět 15 poslanců.

Stejného skóre dosáhlo i uskupení na opačném kraji politického spektra – Strana pro svobodu Geerta Wilderse. V jejím případě však jde o propad devíti křesel. „Raději bych tady stál s dobrými zprávami, ale volič promluvil. Těžce jsme prohráli,“ řekl svým příznivcům Wilders.

Historickým neúspěchem skončilo hlasování pro křesťanské demokraty, kteří byli dosud koaličními partnery liberálů. Budou mít jen 13 mandátů, o osm méně. Dost se propadli také zelení.