Rakouská policie před Silvestrem rozdává ženám kapesní alarmy

Vídeň, Rakousko

Vídeň, Rakousko Zdroj: Zdeněk Matyáš

Vídeň, Rakousko
Vídeň, Rakousko
3
Fotogalerie

Policisté v Rakousku rozdávají ženám zdarma kapesní alarmy, které jim mají pomoci, pokud by se během oslav Silvestra dostaly do nebezpečí. Strážci zákona tak reagují na loňské sexuální útoky, které se odehrály v několika rakouských i německých městech, především v Kolíně nad Rýnem, informovala agentura APA.

 

Celkem chtějí rakouští policisté rozdat před koncem roku po celé zemi 6000 kapesních alarmů, z toho 1400 v hlavním městě. Malá zařízení, která při stisknutí začnou vydávat zvuk o síle 110 decibelů, mají odstrašit případné násilníky a upozornit okolí na ohrožení své majitelky. Policie je chce ženám nabízet spolu s informacemi, jak se chovat v případě nebezpečí, a to i přímo o silvestrovské noci.

Rakouská policie preventivní akcí reaguje na události z loňských silvestrovských oslav, kdy bylo z několika městech v Německu i v Rakousku hlášeno sexuální napadání a okrádání žen.

Nejvážnější byla situace v německém Kolíně nad Rýnem, kde policie do současné doby přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.