Schwarzenberg: Na rozdíl od nás jsou Rakušané rozumní

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Ondřej Němec, Knihovna Václava Havla

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen  a Norbert Hofer
jeden z favoritů Rakouských prezidentských voleb: Alexander Van der Bellen
Rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer
12
Fotogalerie

Na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana nebo jeho předchůdce Václava Klause Karel Schwarzenberg zvolení Alexandera Van der Bellena rakouským prezidentem přivítal. „Jeho protivník (Norbert Hofer) by byl katastrofou pro Rakousko,“ myslí si finalista české prezidentské volby z roku 2013.

„Jak mám Rakousko rád, tak jsem strašně rád, že byl Van der Bellen zvolen, poněvadž jeho protivník by byla katastrofa pro Rakousko. Zaplať pánbůh, že se Rakušané rozhodli rozumně,“ říká čestný předseda TOP 09.

Po soudem neuznaných prvních rakouských prezidentských volbách se objevovaly spekulace o možné výhodě pro krajně pravicového Hofera, kterému by prý nahrávaly teorie o zmanipulovaných prvotních volbách a údajné snahy establishmentu o zvolení Van der Bellena. K tomu však nedošlo.

„Je to už starší pán, který v mládí začínal dosti nalevo, pak dlouholetý předseda klubu Zelených. Je to tedy zastánce jejich zásad, což mu vyneslo také mnoho nepřátelství. Ale dá se s ním rozumně bavit – je rozumný a přátelský, poučil se také ze svého vlastního radikálního mládí. Je to dnes umírněný a moudrý člověk,“ hodnotí vítěze voleb Schwarzenberg.

Na Zemanovu a Klausovu podporu Hofera má Schwarzenberg jasný názor: „Já jsem říkal, že na rozdíl od nás jsou Rakušané rozumní.“

Více čtěte na webu Blesk.cz >>>