Rakouská vláda musí zachraňovat Korutany, chyběly i peníze na platy úředníků

Koruntanská metropole Klagenfurt

Koruntanská metropole Klagenfurt Zdroj: Johann Jaritz, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rakouská vláda poskytne spolkové zemi Korutany nouzové financování v sumě 350 milionů eur (9,6 miliardy korun). Jihorakouská země by kvůli finančním problémům nebyla schopna bez pomoci Vídně vyplácet mzdy zaměstnancům veřejného sektoru.

Korutany už dříve oznámily, že pokud spolková vláda nedodá finanční injekci, dojdou jim v červnu peníze na provoz. Země se dostala do finančních potíží kvůli garancím za dluhy zkrachovalé banky Hypo Alpe Adria, jejíž nástupkyní je konsolidační instituce Heta.

Nad Hetou v březnu převzal kontrolu rakouský úřad pro dohled nad finančním trhem FMA, který poté vyhlásil moratorium na splácení jejích dluhů do května příštího roku. Věřitelé této společnosti čelí značným ztrátám a nejvíce se to týká německých bank a pojišťoven. Ty mají u společnosti Heta pohledávky v hodnotě kolem sedmi miliard eur, uvádí odhady německé centrální banky.

Úřad nyní oznámil, že věřitelé si budou muset na přinejmenším částečné splacení pohledávek počkat. „Jsme teprve na počátku procesu likvidace dluhu, potrvá ještě rok, než budeme tak daleko,“ uvedl šéf FMA Klaus Kumpfmüller.

Záruky značně přesahují rozpočet

Rakouská vláda musela banku Hypo Alpe Adria koncem roku 2009 zestátnit, aby zabránila jejímu pádu v důsledku světové finanční krize. Banka od té doby v rámci státní pomoci obdržela 5,5 miliardy eur.

Korutany, které jsou domovskou spolkovou zemí banky Hypo, nyní za dluhy „špatné banky“ Heta ručí více než deseti miliardami eur. Tyto záruky znamenají pro Korutany velkou finanční hrozbu, protože roční rozpočet této spolkové země činí jen zhruba dvě miliardy eur. Korutanský guvernér Peter Kaiser dal najevo, že jeho stát nemůže tuto zátěž nést sám.