Rakousko a Dánsko nechtějí spoléhat na Evropskou unii. S Izraelem plánují výrobu vakcín

Podle expertů bude třeba i v příštích letech každoročně očkovat dvě třetiny populace.

Podle expertů bude třeba i v příštích letech každoročně očkovat dvě třetiny populace. Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Rakousko, Dánsko a další země ze skupiny "rychle jednajících států", které si v boji s koronavirem opakovaně vyměňují zkušenosti, se v budoucnu nebudou při výrobě očkovacích látek spoléhat na Evropskou unii a budou společně s Izraelem vyrábět vakcíny proti COVID-19. Oznámil to podle agentury APA rakouský kancléř Sebastian Kurz. K virtuálním jednáním skupiny států, které zpočátku úspěšně zvládaly covidovou pandemii, Kurz v minulosti zval i českého premiéra Andreje Babiše.

Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová mají ve čtvrtek v Izraeli jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem o spolupráci při výzkumu a výrobě očkovacích látek. Kurz v prohlášení, z něhož cituje APA, uvedl, že Rakousko, Dánsko a další členové skupiny "Smart first movers" (Chytří první hybatelé) se v budoucnu už nebudou spoléhat na EU a "společně s Izraelem hodlají v příštích letech vyrábět očkovací látky druhé generace pro další mutace koronaviru a také společně zkoumat možnosti léčby".

"Jenom pro Rakousko je potřeba odhadována na 30 milionů očkovacích dávek," uvedl Kurz, který se dnes má podle APA setkat se zástupci předních rakouských farmaceutických firem. Kancléř vysvětlil, že přístup k vakcínám prostřednictvím EU "byl sice v zásadě správný, ale EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) je u schvalování očkovacích látek příliš pomalá a dochází k výpadkům v dodávkách od farmaceutických firem".

"Musíme se proto připravit na další mutace a neměli bychom už být při výrobě očkovacích látek druhé generace závislí pouze na EU," prohlásil šéf rakouské vlády.

Podle expertů bude třeba i v příštích letech každoročně očkovat dvě třetiny populace, což v Rakousku znamená přes šest milionů lidí, poznamenala APA.

Izraelský premiér Netanjahu v pondělí podle agentury Reuters potvrdil, že bude s Kurzem a Frederiksenovou hovořit o spolupráci na výrobě vakcín. Kurz minulý víkend uvedl, že usiluje o co nejtěsnější spolupráci ve výzkumu a výrobě vakcín a že Rakousko, Dánsko a Izrael jsou v těsném kontaktu od minulého jara a nyní chtějí rozšířit spolupráci.