Na Slovensko dorazila ruská vakcína. Nejbohatší Vietnamec bude prodávat elektromobily v USA

Slovensko je po Maďarsku druhou zemí Evropské unie, která bude očkovat v EU neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V. Vláda premiéra Igora Matoviče (na snímku) tajně nakoupila dva miliony kusů očkovací látky. Prvních 200 tisíc dávek včera dorazilo do Košic.

Slovensko je po Maďarsku druhou zemí Evropské unie, která bude očkovat v EU neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V. Vláda premiéra Igora Matoviče (na snímku) tajně nakoupila dva miliony kusů očkovací látky. Prvních 200 tisíc dávek včera dorazilo do Košic. Zdroj: Blesk

Ruská vakcína Sputnik V.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Slovensko bude očkovat Sputnikem V.

Na Slovensko dorazilo prvních 200 tisíc dávek ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V. Nákladní letadlo s očkovací látkou přistálo v pondělí na letišti v Košicích, píše server Euronews. Slovenská vláda již dříve nakoupila od Ruska celkem dva miliony dávek vakcíny, transakce byla však až dosud držena v tajnosti. Sputnik V totiž nebyl schválen Evropskou lékovou agenturou EMA. Slovensko, které se stejně jako Česko aktuálně potýká s vysokým denním přírůstkem pozitivně testovaných osob na COVID-19, je po Maďarsku druhou zemí Evropské unie, která se rozhodla vsadit na očkovací alternativu z východu.    

Arménští demonstranti vtrhli do sídla vlády

Dlouhodobá politická krize v Arménii se začíná vyostřovat. Včera dav odpůrců arménského premiéra Nikola Pašinjana vtrhnul do vládní budovy v centru hlavního města Jerevanu. Protestující žádali Pašinjanovu demisi. Nakonec však premiérovo sídlo sami opustili. Další velká demonstrace se bude konat dnes večer. Pašinjan je pod tlakem od loňského listopadu, kdy Arménie prohrála krátkou válku o Náhorní Karabach s Ázerbájdžánem. Kromě opozice a části veřejnosti ho k odstoupení vyzývá také arménská armáda. Premiér ale své kritiky obviňuje z pokusu o státní převrat a odstoupit nehodlá.   

Z trhů a burz 

Investoři hlavně nakupovali, technologie opět v růstu

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily březen prudkým růstem. Dařilo se velkým technologickým společnostem, takzvaným Big Tech. Apple vyrostl o více než pět procent. Zájem byl však třeba také o akcie výrobce letadel Boeingu, které posílily téměř o šest procent. Dow Jonesův index celkově zpevnil o 1,95 procenta, širší S&P 500 přidal 2,38 procenta a Nasdaq Composite vyskočil o 3,01 procenta. V zisku v pondělí zakončily obchodování také všechny hlavní burzy v západní Evropě. Přes jeden a půl procenta si připsal německý DAX, francouzský CAC 40 i britský FTSE 100. Panevropský STOXX Europe 600 se zlepšil o 1,84 procenta.          

Vietnamský start-up míří do zahraničí

Vietnamský výrobce elektromobilů VinFast otevírá nový závod v americkém San Francisku, uvedla agentura Bloomberg. Start-up, který patří nejbohatšímu Vietnamci Pham Nhat Vuongovi, začne poprvé prodávat v USA své vozy příští rok. VinFast má v plánu stát se globální firmou a americký trh je prvním, který chce dobýt. Samotný Vuong do zahraniční expanze společnosti investuje dvě miliardy dolarů, tedy asi 43,5 miliardy korun. Bloomberg nicméně upozorňuje, že ve Spojených státech nebude lehké uspět. Do výroby elektromobilů se nedávno pustily i tradiční automobilky, jako je Ford či General Motors.       

Tweet dne

„Chtěl bych prostě zopakovat, že prezident Sarkozy je mým přítelem. Jeho rozhodnutí se odvolat je naprosto legitimní.“

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v pondělí uznán vinným z korupce a obchodování s vlivem. Pařížský soud mu uložil tříletý trest, proti kterému se exprezident hodlá odvolat. Sarkozy však našel i své zastánce. Na Twitteru mu vyjádřil podporu třeba francouzský politik Michel Barnier, který loni dojednal za Evropskou unii brexitovou dohodu s Velkou Británií.  

Stane se dnes

  • Předseda Evropské rady Charles Michel navštíví Ukrajinu. Sejde se mimo jiné s tamním prezidentem Volodymyrem Zelenským.
  • Koná se videokonference ministrů obrany Evropské unie.
  • V Nizozemsku proběhne demonstrace sexuálních pracovnic, které se po uvolnění tamních restrikcí proti šíření koronaviru chtějí vrátit do práce. 
  • Polský soud vynese verdikt nad třemi aktivistkami, které přidaly duhovou svatozář obrazu čenstochovské Černé Madony, uctívané v katolickém Polsku. Duha je barvou hnutí za práva sexuálních menšin LGBT. Aktivistkám hrozí až dva roky vězení za urážku věřících.
  • Eurostat zveřejní rychlý odhad únorového vývoje inflace v zemích eurozóny.