Rakušané dočasně přerušili vlakové spojení s Itálií, zvažují obnovení pohraničních kontrol

Uzavření tratě přes Brenner kvůli podezření na koronavirus

Uzavření tratě přes Brenner kvůli podezření na koronavirus Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Benátky naplno zasáhly obavy z nového koronaviru (23. 2. 2020)
Benátky naplno zasáhly obavy z nového koronaviru (23. 2. 2020)
Benátky naplno zasáhly obavy z nového koronaviru (23. 2. 2020)
Benátky naplno zasáhly obavy z nového koronaviru (23. 2. 2020)
Benátky naplno zasáhly obavy z nového koronaviru (23. 2. 2020)
15
Fotogalerie

Na šíření koronaviru v Itálii zareagovalo sousedící Rakousko. Dnes se sejde vládní skupina, která má na starosti koronavirus, aby diskutovala o zavedení pohraničních kontrol s Itálií. V neděli večer navíc došlo k přerušení osobní železniční dopravy mezi oběma státy přes Brennerský průsmyk. kvůli podezření na nákazu u dvou cestujících ve vlaku z Benátek do Mnichova. Testy ale v obou případech podezření nepotvrdily, a tak došlo k obnově železničního spojení.

"Poplach je odvolán, testy u dvou podezření skončily negativním výsledkem," uvedlo rakouské ministerstvo vnitra. Rakouské dráhy ÖBB následně ohlásily, že úřední uzavření tratě přes Brenner bylo zrušeno. Dnes mají vlaky jezdit podle jízdního řádu.

Ve vlaku z Benátek do Mnichova, který v neděli večer musel zůstat stát na hraničním nádraží na italském území, bylo asi 300 cestujících, převážně Němců a Rakušanů.

U dvou Němek, které nastoupily v Benátkách, bylo zjištěno podezření na koronavirus, což italské státní dráhy Ferrovie dello Stato (FS) sdělily rakouským drahám ÖBB. Dráhy následně o situaci informovaly rakouské ministerstvo vnitra a úřady vjezdu vlaku do Rakouska zabránily.

Důležité železniční spojení přes Brennerský průsmyk bylo přerušeno na asi čtyři hodiny, uvedla agentura Reuters.

Česko další opatření nechystá
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrtek svolá Ústřední epidemiologickou komisi kvůli novému koronaviru. Česká republika zatím neplánuje zpřísnění opatření, řekl před zasedáním vlády.

Připomněla, že rakouský ministr vnitra Karl Nehammer ještě v neděli uvedl, že se následující den sejde skupina, která má na starosti koronavirus, aby diskutovala o zavedení pohraničních kontrol s Itálií.

Nový koronavirus už v Itálii způsobil smrt tří lidí. Nakažených je v této zemi už přes 130, přičemž nemocní jsou v pěti regionech na severu země. Přes 50 tisíc obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, je v úplné karanténě.

Kvůli nárůstu počtu nemocných budou v lidnatých regionech Lombardie, Piemont a Benátsko na týden uzavřené všechny školy, ruší se veškeré veřejné akce a předčasně skončí i tradiční, turisty hojně navštěvovaný karneval v Benátkách.

V Rakousku se dosud vyskytlo 181 případů podezření na koronavirus, ale žádný se podle ministerstva vnitra nepotvrdil.

Koronavirus v Rakousku a Německu: Je bezpečné vyrazit na lyže do Tyrolska? >>>

Primářka Roháčová: Dostane se virus do česka? Může se šiřit kanalizací? >>>