Úmrtí koronavirem mimo Čínu přibývá, padesát tisíc obyvatel ze severní Itálie je v karanténě

Lidé v rouškách na mši v italském Bari

Lidé v rouškách na mši v italském Bari Zdroj: Reuters

Divoký pes na ulici v Šanghaji
Žena s rouškou v Šanghaji
Lidé v ochranných maskách v Šanghaji
Lidé v supermarketu v italském Casalpusterlengu, které je uzavřené pro nákazu koronavirem
Lidé v supermarketu v italském Casalpusterlengu, které je uzavřeno pro nákazu koronavirem
15
Fotogalerie

Nový typ koronaviru stále zabíjí v Číně, odkud se od prosince šíří, ale přibývá nakažených lidí i úmrtí také jinde ve světě. Čínský prezident Si Ťin-pching řekl, že podobně naléhavá zdravotní pohotovost Čínu nepotkala od roku 1949. Situace je podle něj stále složitá. Pro nejvyšší stupeň zdravotní pohotovosti se rozhodla i Jižní Korea, která má už přes 600 nakažených a šest úmrtí. Vůbec nejvíc mrtvých mimo Čínu hlásí Írán, kde nemoci COVID-19, již koronavirus způsobuje, už podlehlo osm lidí. V Evropě je situace dramatická v Itálii, která má tři mrtvé a přes 150 nakažených a jejíž severní oblasti ruší veřejné akce a zavírají do karantény města a obce.

Epidemie nového typu koronaviru může nepříznivě ovlivnit globální hospodářství. Proto se finanční představitelé skupiny největších světových ekonomik G20 o víkendu dohodli, že podniknou náležité kroky k omezení negativních dopadů.

V pevninské Číně nově zaznamenali 97 mrtvých, celkově od prosince tedy 2442 obětí nákazy. Počet nakažených tam jenom za sobotu vzrostl o 648, podle čínských úřadů je celkově nakaženo téměř 77 tisíc lidí. Většina z těchto údajů připadá na provincii Chu-pej, která je ohniskem nákazy. Údaje svědčí podle úřadů o tom, že se nákazu daří udržet v hranicích provincie.

Prezident Si prohlásil, že přijatá opatření jsou účinná, ale boj proti koronaviru je stále v kritickém stadiu. „Situace zůstává vážná a složitá,“ citovala jej státní televize. Připustil, že nákaza bude mít značný dopad na hospodářství i společnost.

Dramatický vzestup nemocných o víkendu ohlásila Jižní Korea, kde je nyní 602 nakažených a šest mrtvých. Testuje se zdravotní stav dalších 6000 lidí. Prezident Mun Če-in ohlásil nejvyšší stupeň zdravotní pohotovosti a řekl, že příští dny budou velmi důležité. Epidemie se podle něj dostala do přelomového bodu. Takto vysoký stupeň pohotovosti země vyhlásila naposledy v roce 2009 kvůli chřipce H1N1. Většina případů v Jižní Koreji připadá na provincii Kjongsang pukdo, jejímž střediskem je město Tegu. Mun se zmínil o sektě Sinčchondži, k níž patří množství nakažených. Řekl, že úřady v postupu vůči jejím členům využijí „speciální“ postup. Vláda se snaží kontaktovat všechny členy a otestovat je na přítomnost viru.

Írán, který o svých prvních případech začal informovat až tento týden, má nyní osm mrtvých a 43 nakažených. Tamní ministr zdravotnictví řekl, že do města Kom nákazu zanesli lidé, kteří přicestovali z Číny. Turecko, Afghánistán, Pákistán a Arménie omezují spojení s Íránem ve snaze bránit se přenosu nákazy. Ochranná opatření ohlásil už také Irák. Jordánsko se v zájmu prevence rozhodlo nepouštět na své území cizince cestující ze zemí nejvíce postižených koronavirem - z Číny, Jižní Koreje a Íránu.

Dramatická situace je na lidnatém severu Itálie. Země má tři mrtvé a přes 150 nakažených, až 50 tisíc lidí z 11 obcí a měst je v úplné karanténě. Lombardie, Piemont a Benátsko na týden uzavřely všechny školy, ruší se veškeré veřejné akce a předčasně skončí i tradiční, turisty hojně navštěvovaný karneval v Benátkách.

Japonsko ohlásilo třetího zemřelého z lodi Diamond Princess, která kotví od začátku února v Jokohamě a jejíž pasažéři museli zůstat ve 14denní karanténě. Bylo na ní 3700 pasažérů a 634 se nakazilo. Nově zemřel osmdesátiletý muž. Japonsko po uplynutí 14 dní začalo zdravé z lodi propouštět, avšak vláda čelí kritice za to, že se ven dostali i lidé, u nichž se později nákaza potvrdila. Jedna žena byla diagnostikována v Japonsku, další případy jsou z Izraele a Austrálie.

Izrael umístil do karantény 200 lidí a jeho ministerstvo zdravotnictví krátce uvažovalo o uzavření země pro všechny cizince. Nový pokyn zní, že zákaz bude platit jen pro lidi, kteří v minulých 14 dnech navštívili Čínu. Svůj zdravotní stav si mají nechat zkontrolovat lidé vracející se z Itálie, Tchaj-wanu a Austrálie. Izrael vrátil v sobotu jihokorejské letadlo společnosti Korean Air a nechal v Tel Avivu vystoupit výhradně jen izraelské občany. Zbylých 200 lidí se muselo vrátit. Soul proti tomuto postupu ostře protestoval u izraelských diplomatů v Jižní Koreji.

Česká republika, která nemá žádný případ nakaženého, dnes poslala humanitární pomoc Číně. Z Vídně odstartovalo rakouské letadlo s nákladem zdravotnického materiálu určeného pro boj s epidemií. Na začátku února o pomoci rozhodla vláda. V letadle je 25 tun materiálu z nichž 4,5 tuny poskytla ČR. Dalšími přispěvateli jsou Rakousko, Maďarsko a Slovinsko. Letadlo míří do centra epidemie Wu-chanu. Náklad tvoří zejména ochranné pomůcky jako roušky, rukavice a obleky a dezinfekční prostředky.