Ranní check: Naše rakety mohou zasáhnout Atény za pár vteřin, varoval Řeky Erdoğan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan varoval Řecko před vyzbrojováním ostrovů ve východním Středomoří.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan varoval Řecko před vyzbrojováním ostrovů ve východním Středomoří. Zdroj: ctk

Dopravu či zdravotnictví ve Velké Británii ochromí v následujících dnech masivní stávky zaměstnanců.
Americká farmaceutická společnost Amgen kupuje konkurenční Horizon Therapeutics za 26 miliard dolarů.
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 346. den roku, svátek má Simona, před sedmi lety mohly v regionálních volbách v Saúdské Arábii poprvé v historii hlasovat a být voleny i ženy. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Erdoğan opět hrozí Řecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan ve svém nedělním projevu ostře pohrozil Řecku. Prohlásil, že turecké rakety mohou zasáhnout Atény během několika sekund. Zároveň připomněl, že turecká armáda v říjnu úspěšně otestovala balistickou střelu krátkého doletu přezdívanou „Tajfun“ v Černém moři. Mezi dvěma členskými státy NATO panuje v poslední době zvýšené napětí kvůli územním sporům ve východním Středomoří. Erdoğan obviňuje Atény z přemisťování vojenské techniky na řecké ostrovy, které leží poblíž tureckého pobřeží.      

Británie se chystá na masivní stávky

Spojené království se připravuje na největší vlnu zaměstnaneckých protestů od osmdesátých let minulého století. V následujících dnech se chystají masově stávkovat za vyšší mzdy například poštovní doručovatelé, železničáři nebo zdravotní sestry, což může v hektickém předvánočním období způsobit rozsáhlé výpadky služeb. Britský premiér Rishi Sunak hodlá povolat vojáky a úředníky, aby protestující pracovníky zastoupili.    

Nákup za 600 miliard, Amgen přebírá Horizon 

Americký farmaceutický gigant Amgen se dohodl na převzetí konkurenční společnosti Horizon Therapeutics za 26 miliard dolarů, zhruba 600 miliard korun. Jedná se o největší akvizici, jakou kdy Amgen uskutečnil. Horizon se zaměřuje zejména na vývoj a prodej léků určených pro pacienty postižené vzácnými a revmatickými onemocněními. O koupi firmy, která zaměstnává téměř dva tisíce lidí, se v minulosti ucházeli také farmaceutické společnosti Sanofi a Johnson & Johnson.    

Zdražování už dosáhlo vrcholu, tvrdí Mastercard

Současná vysoká inflace již dosáhla svého vrcholu. Potrvá však ještě několik let než klesne na úroveň před pandemií. Uvedl to vedoucí ekonom společnosti Mastercard David Mann v rozhovoru se stanicí CNBC. Trhy s napětím vyhlížejí zasedání americké centrální banky, které se uskuteční tento týden. Očekává se, že Fed opět zvýší základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu. 

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů zahraničí Evropské unie, které povede Jan Lipavský (Piráti). Zástupci vlád se budou zabývat například protesty v Íránu nebo válkou na Ukrajině.
  • Jednat se chystají také unijní ministři zemědělství pod vedením Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL). Politici se pokusí uzavřít každoroční dohodu ohledně povolených kvót na odchyt ryb. 
  • Česko se po bezmála dvou letech možná konečně dočká nového amerického velvyslance v Praze. Senát USA bude schvalovat nominaci investora Bijana Sabeta na danou funkci.