Ranní check: Nová obvinění Trumpovi pomůžou v kampani. V srpnu zlevní energie

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Bílý dům

Dobré ráno! Je 215. den roku, svátek má Miluše. V tento den roku 1958 atomová ponorka USS Nautilus dosáhla jako první plavidlo Severního pólu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Policie potajmu využívá technologii Velkého bratra a tváří se, že to je v pořádku

Pocit, že člověk je v moderním světě stále sledován, opět o něco posílil. Vyšlo najevo, že česká policie potajmu a bez patřičného dohledu používá technologii na rozpoznávání obličejů z kamerových záznamů. Problémem je, že tato praxe funguje v právním vzduchoprázdnu, což je u tak citlivé záležitosti, která potenciálně narušuje soukromí všech občanů, značně problémové. 

✅ Senát chce flexibilnější pracovní dohody. Shoduje se s firmami, Česku by se ale novela prodražila

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákoníku práce. Vadí mu zejména nedostatečná flexibilita u dohod konaných mimo pracovní poměr, u kterých bude muset zaměstnavatel dohodáři dát časový rozvrh nejméně tři dny dopředu, pokud se nedohodne na době kratší. Podle Senátem navržených změn by firmy rozvrh tvořit nemusely, po čemž zaměstnavatelé volají. Je to však v rozporu s evropskou směrnicí, kvůli které se nová pravidla primárně zavádějí. Pravidla pro dohody se dotknou i nemocnic, které je nyní často využívají pro nadměrné přesčasy. Senát proto ponechal zakotvení dobrovolných přesčasů.

✅ Srpen přinesl další zlevnění energií. Experti nabádají ke změně dodavatele

Čeští odběratelé elektřiny se mohou uklidňovat další vlnou snížení cen dodavatelů. Se začátkem srpna ohlásilo pokles cen hned několik firem a další se tento krok chystají oznámit v nejbližších týdnech. Umožňuje to klesající nejistota na evropských energetických burzách.

✅ Úterní obvinění pomůže Trumpovi stát se prezidentem

Úterní obvinění Donalda Trumpa za jeho údajnou roli ve snaze zvrátit svou porážku ve volbách v roce 2020 pravděpodobně podpoří jeho vzestup směrem k prezidentské nominaci Republikánské strany v roce 2024, říkají analytici a straničtí stratégové. „Shromáždí to jeho příznivcea podpoří jeho témata,“ řekl Stu Rothenberg, nestranický politický analytik, před vznesením obžaloby. 

Nová obvinění vznesená proti americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi jsou závažnější než ta předchozí, neboť souvisí s jeho chováním při výkonu prezidentské funkce a jdou přímo k jádru americké demokracie, píší některá média. 

Stane se dnes:

  • Britská centrální banka zveřejní výsledek zasedání k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu zvýší o čtvrt bodu na 5,25 procenta. 
  • Německé aerolinky Lufthansa oznámí hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.
  • Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.
  • Německá automobilka BMW zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.
  • Americká společnost Apple zveřejní výsledky hospodaření za třetí finanční čtvrtletí.
  • Americký internetový prodejce Amazon zveřejní výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí.