RBI: Střední a východní Evropa poroste rychleji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Raiffeisen Bank International (RBI) kvůli zlepšující se náladě na trzích zvýšila odhad růstu HDP ve střední a východní Evropě pro letošní rok na 2,6 procenta. V předchozí předpovědi přitom odhadovala pouze dvouprocentní růst. Banka zlepšila i odhad vývoje české ekonomiky, kde letos očekává pokles o 0,2 procenta oproti předchozímu očekávání poklesu o 1,2 procenta. Pokles eurozóny analýza RBI odhaduje na 0,5 procenta.

„Momentálně to nevypadá, že by dluhová krize v Evropě měla nějak výrazněji zasáhnout střední a východní Evropu,“ uvedl hlavní ekonom RBI Peter Brezinschek. Střední a východní Evropa podle něj nadále zůstává růstovým regionem Evropy.

V tomto regionu by k nejvýraznějšímu oživení mělo podle RBI dojít v Rusku, banka zde očekává růst o 3,7 procenta. Díky oživení německé ekonomiky se má podle analýzy lépe dařit i střední Evropě, kde RBI předpokládá růst o 1,4 procenta, naopak jihovýchodní Evropa vykáže jen mírný nárůst o 0,3 procenta. Stejným tempem by měla posílit i rakouská ekonomika.

Analytici RBI neočekávají, že by v regionu mělo dojít k výraznějším problémům bankovního sektoru. „Nárůst depozit zůstává na velmi zdravých úrovních, vklady tak rostou rychleji než úvěry, zároveň by mělo dojít ke stabilizaci podílu nesplácených úvěrů,“ uvedl Brezinschek.

Kroky Evropské centrální banky vedoucí k posílení likvidity měly podle něj dopad i na region. „Některé měny, jako např. polský zlotý, koruna nebo rubl výrazně posílily,“ dodal. Ve druhém čtvrtletí očekává, že by se většina středoevropských měn měla stabilizovat kolem současných hodnot a posilovat by podle Brezinscheka měly i akcie. Burzy ve střední a východní Evropě si podle něj připíší šest až jedenáct procent.