Recese neskončila. Ruská vláda počítá s poklesem HDP o 0,8 procenta

Trh v Moskvě, ilustrační foto

Trh v Moskvě, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje zhoršilo výhled ruské ekonomiky pro letošní rok. Vyplývá to z dokumentu, ke kterému se dostala agentura Reuters. Základní scénář ministerstva nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) letos klesne o 0,8 procenta. Doposud úřad naopak počítal s růstem, a to o 0,7 procenta.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev minulý měsíc uvedl, že loni ruská ekonomika podle odhadů klesla o 3,7 procenta.

Ru GDP Growth RateZdroj: ieconomics.com

Nová hospodářská prognóza na letošní rok je podle dokumentu založena na předpokladu, že průměrná cena ropy bude činit zhruba 40 dolarů za barel. Dosavadní rozpočtové plány ruské vlády přitom počítají s cenou 50 dolarů za barel. Na světovém trhu se nyní ceny ropy pohybují kolem 30 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy BrentZdroj: euroinvestor.com

Ropa se společně se zemním plynem podílí na příjmech ruského státního rozpočtu zhruba polovinou. Ruský ministr financí Anton Siluanov tento týden varoval, že pokud ceny ropy nízko setrvají dlouhodobě, mohlo by to Rusko donutit přijmout tvrdá rozhodnutí v otázce vládních výdajů.