Řecko a další periferie by měly snadněji čerpat z EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Předlužené Řecko, které visí na kapačce finanční pomoci EU a Mezinárodního měnového fodnu, bude moci snáze čerpat z evropských strukturálních fondů. O speciálních podmínkách, které jdou Aténám na ruku, informoval včera s odvoláním na své informátory německý deník Handelsblatt. Cílem úlev je oživení řecké ekonomiky, která trpí malým výkonem a obřími splátkami.

Základem prorůstového opatření je snížení výše řecké finanční spoluúčasti na unijních projektech. Zatímco ve všech členských zemích platí, že Brusel přispívá maximálně na pětaosmdesát procent hodnoty projektu a národní veřejné zdroje přihazují zbytek ceny, podíl Řeků by se mohl snížit až na pět procent.

Detaily úmluvy má na starosti komisař pro regionální politiku Johannes Hahn, podle jehož představ by se zvlášní režim mohl vztahovat rovněž na Irsko, Portugalsko, Rumunsko, Lotyšsko a Maďarsko. O záměru bude jednat Evropský parlament a Evropská rada, hotovo má být ještě do konce tohoto roku.

Popud k tomuto kroku daly zlepšené, avšak stále ne dobré podmínky v Řecku, které neumožňují plnohodnotné čerpání. Atény tvrdí, že na spolufinancování mají, za větší problém považují nedostatek kvalifikovaných pracovníků pro vyřizování žádostí o příspěvek na evropské záměry.

Statistici komise ovšem spočítali, že čerpání přijde řeckou pokladnu na průměrných 21 procent celkových nákladů, kdežto už při poklesu spoluúčasti na průměrných 15 procent uspoří vláda Jorgose Papandrea více než dvě miliardy eur.Pro lehčí získávání prostředků z EU se už dříve vyslovilo Německo.