Řecko asi odveze migranty od hranic s Makedonií, ubytuje je ve vnitrozemí

Migranti na řecko-makedonské hranici

Migranti na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/ap

Podle řeckých médií se asi chystá evakuace uprchlíků, kteří se tísní na řecké straně makedonské hranice. Náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas, který je též šéfem krizového migračního štábu Řecka, řekl, že je třeba tyto běžence ubytovat v přijímacích zařízeních dále od hranic.

„I kdyby smělo jít denně dál 500 lidí, musí být ostatní ubytováni v přijímacích zařízeních dále od hranic,“ řekl Vitsas řecké televizi Skai. Podle DPA to řecká média interpretují jako oznámení evakuační akce.

Na řecké straně hranice s Makedonií se v současné době tísní na 13 tisíc uprchlíků, kteří chtějí dál do střední a západní Evropy. Dalších až 7000 jich teď přebývá v táborech v okolí. Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie proto v sobotu vyzval řeckou vládu, aby v oblasti kolem řecko-makedonského přechodu Idomeni-Gevgelija vyhlásila výjimečný stav.

Makedonie před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a začala dál pouštět jen uprchlíky ze Sýrie a z Iráku, a i ty jen v omezeném počtu několik málo stovek denně.

Letecké záběry uprchlického tábora u hranic Řecka s Makedonií

Agentura DPA dnes s odvoláním na reportéra u přechodu Idomeni-Gevgelija uvedla, že Makedonci uzavřeli hranici i pro vlaky a že hranice je tak zcela uzavřena. Oficiální zdroje ale tuto informaci zatím nepotvrdily.

Právě dnes se koná v Bruselu mimořádný summit EU-Turecko k uprchlické krizi, který má podle návrhu závěrečné deklarace oznámit, že balkánská migrační trasa je uzavřená.

Nedávná rozhodnutí zemí na balkánské trase omezit postup uprchlíků do střední a západní Evropy způsobila, že se migranti začali hromadit v Řecku, kde jich uvázlo už na 32 tisíc. Uprchlíci připlouvají zejména z Turecka. Jen za první dva měsíce letošního roku jich připlulo téměř 132 tisíc.