Řecko bude splácet dluhy, tvrdí Tsipras. Chce ale jednat s věřiteli

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Nový řecký premiér Alexis Tsipras na prvním jednání své vlády prohlásil, že země bude splácet dluhy. O závazcích ve výši skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) chce ale jednat s mezinárodními věřiteli, tedy Evropskou unií či Mezinárodním měnovým fondem. Prý s nimi nechce mít nepřátelský vztah. Obyvatelům Řecka pak nový šéf kabinetu slíbil radikální změny.

„Nepůjdeme do žádných destruktivních střetů, nicméně nebudeme už pokračovat v politice podřízenosti,“ uvedl premiér na úvod prvního zasedání vlády. Dodal, že v pátek očekává produktivní setkání s šéfem Euroskupiny a nizozemským ministrem financí Jeroenem Dijsselbloemem, který přiletí do Atén.

Radikální levicová strana Syriza zvítězila v nedělních parlamentních volbách a vytvořila koalici s pravicovými nacionalisty. Společně s Nezávislými Řeky sdílí Syriza jednoznačný odpor k pokračujícímu splácení mezinárodních závazků a k politice ekonomických škrtů na současné úrovni.

Tsipras rovněž uvedl, že musí bránit řeckou důstojnost. Proto nová jednání o řeckém dluhu budou mít za cíl najít „uskutečnitelné, spravedlivé a vzájemně prospěšné řešení“. Žádné detaily ale již nezmínil, poznamenala britská zpravodajská stanice BBC.

„Nemůžeme dělat chyby. Čelíme obtížné situaci, musíme ale splnit očekávání společnosti,“ dodal vůdce Syrizy. „Čeká nás radikální změna způsobu, jakým je vedena politika a správa této země,“ prohlásil pak směrem k ministrům.

První jednání řecké vlády Alexise TsiprasePrvní jednání řecké vlády Alexise Tsiprase|ctk/APPrvní jednání vlády premiéra Tsiprase (foto: ČTK/AP)

Stav, kdy si Řecko bere stále nové úvěry, nový řecký ministr financí Janis Varufakis při přebírání svého úřadu označil za bezvýchodný. „Systém sněhové koule musí skončit,“ uvedl. Věřitelé dali podle něj Řecku „příliš mnoho peněz“. O řešení dluhů své země prý už telefonicky hovořil s šéfem Euroskupiny Dijsselbloemem.

Evropa podle Varufakise potřebuje „New Deal“, tedy soubor prorůstových opatření podobných těm, která zavedl ve Spojených státech ve 30. letech prezident Franklin D. Roosevelt s cílem pomoci ekonomice v době velké hospodářské krize. Věřitele prý ale nechce vyzvat v duelu. Řecko pod jeho vedením nebude dělat nové dluhy a bude utrácet jen za to, na co si vydělá. Vláda strany SYRIZA podle ministra financí znamená ale také konec konzumní společnosti, která spotřebovávala nepotřebné luxusní zboží.

Evropská unie již vzkázala řecké vládě, že musí dodržet závazky dané věřitelům. Nyní EU očekává, jaké konkrétní kroky kabinet v příštích dnech podnikne.

Ruské vazby vyvolávají pochyby

Otazník se již začal vznášet i nad přístupem Tsiprasovy vlády k zahraničněpolitickým otázkám. Syriza, která netají své sympatie k Moskvě, se totiž v úterý distancovala od kritiky vznesené Evropskou unií kvůli zhoršující se krizi na Ukrajině a od příprav dalších možných sankcí proti Rusku.

Na sociálních sítích se rovněž objevila fotografie, která ukazuje na spojení strany Syriza s ruskými radikály. Na snímku z dubna 2013 je totiž nový řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias po boku Alexandra Dugina, ruského nacionalisty, ideologa a velkého obdivovatele radikálů bojujících na východě Ukrajiny.

Již v úterý vláda oznámila první konkrétní kroky, které hodlá podniknout. Má například v plánu zastavit privatizaci přístavu Pireus, který chtěla ovládnout čínská dopravní společnost Cosco Group. Vzhledem k tomu, že jde o velmi citlivé téma, Tsipras se v úterý setkal s čínským velvyslancem v Řecku a ujistil ho, že i nadále jsou pro ně dobré vztahy s Pekingem důležité. Jak oznámil nový ministr životního prostřední a energie Panajotis Lafazanis, kabinet chce rovněž zarazit privatizaci státní energetické společnosti PPC.

Financial Times: K řeckému oddlužení chybí vůle hodná státníků