Řecko ohlásilo privatizaci sázkového podniku a rafinerie

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecko spustí prodeje státních podílů v sázkovém monopolu OPAP a možná i rafinerií Hellenic Petroleum do května, tedy ještě před nadcházejícími parlamentními volbami. Agentuře Reuters to řekl šéf řecké privatizační agentury Kostas Mitropulos. OPAP a Hellenic Petroleum jsou třetí a čtvrtá největší firma s akciemi na veřejném trhu. Dočasná koaliční vláda Lukase Papadimose by chtěla urychlit neustále odkládané privatizační plány, aby začaly výrazněji přispívat ke snížení obřího státního dluhu země.

Atény v oblasti privatizace opakovaně neplní plán dohodnutý s mezinárodními věřiteli, kteří Řecku poskytli záchranný úvěr již v roce 2010 a nyní zachránili předluženou zemi před neřízeným bankrotem sjednáním druhé úvěrové pomoci.

Řecko chce prodat 29 procent akcií sázkové společnosti OPAP, tedy většinu státního podílu 34 procent. Tendr by agentura měla zahájit počátkem května a dokončit jej v letošním roce. OPAP má nyní tržní hodnotu 2,3 miliardy eur (56,3 miliardy korun) a prodej státního podílu se v něm plánoval už na loňský rok.

Také během května chce agentura podle Mitropulose chce vyzvat investory k předložení nabídek na Hellenic Petroleum. Tržní hodnota státního podílu se pohybuje kolem 580 milionů eur.

Celkem má Řecko z privatizace získat 19 miliard eur

Loni Řecko získalo z prodeje státního majetku jen 1,6 miliardy eur, z toho polovinu prodejem nových licencí pro OPAP na provozování sázek. V letošním roce se Atény s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na cíli získat tři miliardy eur. Řecko původně mělo plán zajistit si privatizací do roku 2015 až 50 miliard eur, po velmi pomalém začátku programu se ale plán omezil na 19 miliard eur.

Řecko už vyzvalo investory k předkládání nabídek na koupi podílu ve státních loteriích a plynárenské společnosti DEPA. Tendr na vodárenské podniky EYDAP a EYATH agentura odložila kvůli technickým problémům ze druhého čtvrtletí na druhou polovinu tohoto roku, řekl Mitropulos. Dodal, že vláda si hodně slibuje od rozvoje starého aténského letiště Hellenikon, o nějž mají zájem investoři z celého světa.