Řecko překonává cíle záchranného plánu. Poprvé po 21 letech vykázalo rozpočtový přebytek

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Přístav v Soluni
Západní pobřeží a nejvyšší hora ostrova v pozadí
Řecko, volby
Řecko povolební
řecký premiér Alexis Tsipras
6
Fotogalerie

Státní rozpočet Řecka loni vykázal přebytek 0,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco o rok dříve skončil v deficitu 5,9 procenta HDP. Řecko tak vykázalo celkový rozpočtový přebytek poprvé za 21 let. Přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na obsluhu dluhu, se zvýšil na 3,9 procenta z 2,3 procenta HDP předloni.

Statistický úřad nevypočítává údaje o primárním rozpočtu podle metodiky, ze které vychází záchranný program. Podle metodiky záchranného programu se jinak statisticky zachází s některými položkami výdajů a příjmů, poznamenala agentura Reuters.

Mluvčí řecké vlády později uvedl, že podle metodiky záchranného programu činil loňský přebytek primárního rozpočtu 4,19 procenta HDP. "Je to více než osminásobek stanoveného cíle," upozornil. "Určitě tak bude dosaženo cílů stanovaných záchranným programem pro roky 2017 a 2018," dodal.

Cílem záchranného programu pro letošní rok byl přebytek primárního rozpočtu 0,5 procenta HDP. Řecký premiér Alexis Tsipras již dříve uvedl, že země vysoce překonala tento cíl a že její přebytek činil nejméně 3,5 procenta HDP.

Statistický úřad oznámil, že přebytek za loňský rok dosáhl 1,3 miliardy eur (25,1 miliardy korun). Dluh však na konci roku vzrostl na 179 procent HDP ze 177,4 procenta v roce 2015. V nominálním vyjádření pak dluh činil 314,9 miliardy eur.

Řecko se předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Průběžně ale musí plnit podmínky, které jsou s přiznáním finanční pomoci spojeny.

Podle analytiků stojí za zlepšujícím se stavem řeckého rozpočtu plnění podmínek programu a snaha o zlepšení výběru daní. "Údaje naznačují, že rozpočtový cíl pro letošní rok je dosažitelný," uvedl jeden z ekonomů společnosti Eurobank.