Řecko se blíží Španělsku, nezaměstnanost překonala 23 procent

Protest před jedním z athénských úřadů práce

Protest před jedním z athénských úřadů práce Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v květnu vyšplhala na nové rekordní maximum 23,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V dubnu činila nezaměstnanost 22,6 procenta.

Bez práce je nyní 1,15 milionu lidí, zatímco loni v květnu mělo Řecko 1,1 milionu nezaměstnaných neboli 16,8 procenta práceschopných obyvatel. Řecko se tak nyní přiblížilo Španělsku s jeho rekordní nezaměstnaností v rámci eurozóny, která v květnu činila 24,6 procenta.

Řecká nezaměstnanost tak nyní více než dvojnásobně překonává průměr evropské měnové unie. Ten v květnu podle Eurostatu dosáhl 11,1 procenta. Nejlépe si vedlo Rakousko se 4,1 procenty lidí bez práce, následováno Nizozemskem a Lucemburskem. Unijní statistici ale mají na rozdíl od Řeků k dispozici i data za červen, kdy se průměrná nezaměstnanost meziměsíčně zvýšila o desetinu procenta. Španělé jsou ve statistice stále na chvostu a pohoršili si na 24,8 procenta nezaměstnaných.

Ekonomika zadluženého státu se v prvním čtvrtletí propadla o 6,5 procenta. Vlivný řecký ekonomický institut IOBE předpokládá, že v celém letošním roce dosáhne hospodářský pokles 6,9 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což má negativní dopady na ekonomiku.