Řecký ministr vnitra nevylučuje na podzim předčasné volby

Tsipras, Řecko,

Tsipras, Řecko, Zdroj: ctk

V Řecku by se na podzim mohli uskutečnit předčasné parlamentní volby. Podle agentury Reuters to nevylučuje ministr vnitra Nikos Vutsis z vládní strany SYRIZA. Prohlásil to v reakci na dnešní hlasování, kdy se premiér Alexis Tsipras při prosazování reforem vyžádaných eurozónou nemohl spolehnout na podporu všech svých zákonodárců. Zhruba čtyřicítka poslanců SYRIZY s opatřeními nesouhlasila.

„Je dobře možné, že volby budou v září či říjnu, bude to záviset na vývoji,“ řekl Vutsis. O možných předčasných volbách uspořádaných ještě letos tento týden hovořil také řecký ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis. Ten ale řekl, že za současné situace není možné volby vypsat, nejdříve je prý nutné zemi stabilizovat.

V Řecku se nyní hovoří o tom, že Tsipras provede obměnu svého kabinetu, aby se zbavil představitelů krajně levicového křídla strany. Není vyloučeno, že uvolněné posty převezmou odborníci, aby vyhověl opozici. Spekuluje se také o tom, že by mohla vzniknout vláda národní jednoty, některé strany takový scénář ale vyloučily.