Řecký premiér: ekonomika by mohla začít růst do dvou let

Řecko

Řecko

Řecká ekonomika by mohla do dvou let začít růst a vykázat růst v rozmezí 2,5 až tři procenta. Prohlásil to při návštěvě Kypru řecký premiér Lukas Papadimos. Loni ekonomika klesla o 6,8 procenta. Podle prestižního řeckého výzkumného ústavu IOBE hospodářství letos klesne až o pět procent, analytici EU a MMF počítají s propadem o 4,7 až 4,8 procenta.

Papadimos uvedl, že podle současných odhadů hrubý domácí produkt začne oživovat po pěti letech recese v druhé polovině roku 2013. Podmínkou však je, aby se představitelé země, včetně nové vlády, která vzejde z květnových voleb, drželi reforem a přijali dodatečná opatření na oživení ekonomického růstu, včetně zavedení programu na podporu vzniku nových pracovních míst.

Řecký premiér také upozornil, že značná část peněz ze záchranných úvěrů byla vyčleněna na posílení likvidity řeckých bank, které trápí obrovské ztráty kvůli přijetí dobrovolné dohody o výměně řeckých státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti.

Výměna státních dluhopisů ve vlastnictví soukromých věřitelů umožnila zemi výrazně snížit dluh. Rekapitalizace řeckých bank má začít 20. dubna a dokončena má být na počátku září, napsala agentura Reuters.

Papadimos ale nedávno také nevyloučil, že jeho země bude potřebovat další záchranný balík. Ujistil sice, že Atény dělají všechno pro to, aby třetí mezinárodní úvěr už nebyl zapotřebí, potřeba další pomoci by ale podle premiéra nastala v případě, že by se Řecko nebylo schopno vrátit na finanční trhy ani po zavedení všech dohodnutých úsporných opatření a reforem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za to zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvýšilo daně.