Referendum o členství Británie v EU může být již v roce 2016

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Britský premiér David Cameron uspořádá referendum o britském členství v Evropské unii dříve než na konci roku 2017, bude-li to možné. "Pokud to budeme s to udělat dříve, uděláme to," řekl bez bližšího vysvětlení Cameronův mluvčí. Britský deník The Guardian se domnívá, že uspíšení termínu referenda na rok 2016 je snahou se vyhnout politicky nebezpečné kolizi s volbami ve Francii a Německu v roce 2017.

„Jasným záměrem je nyní urychlit proces vyjednávání s EU a mít možnost uspořádat referendum v roce 2016. Vždy jsme říkali, že rok 2017 je nejpozdější termín, nikoli pevné datum,“ citoval v pondělí britský list nejmenovaný vládní zdroj.

Cameronův mluvčí podle Reuters dnes také zdůraznil, že premiér chce před referendem v rámci vyjednání nových vztahů Británie s EU některé změny unijních smluv, například v oblasti veřejné sociální péče a dávek. Cameron podle něj upřesní reformy, které jsou podle Londýna v EU potřebné, na červnovém summitu unie. Předtím některé body projedná při bilaterálních setkáních s evropskými partnery.

Odmítavý postoj Francie

Očekávají se složitá vyjednávání, protože některé země jako Francie odmítají změny unijních smluv. Francouzský ministr financí Michel Sapin v pondělí podobné změny „vyloučil“. Paříž je podle něj ochotna jednat jen o způsobech fungování EU.

„Pokud by nové projednání mělo znamenat nové projednání smluv, tak znáte odmítavý postoj Francie. V současném kontextu si myslíme, že je třeba diskutovat o všem, dosáhnout co nejvíc možných zlepšení. Ale linií, kterou nepřekročíme, je změna smlouvy. Nevrhneme se do nějaké ústavní debaty,“ řekl v pondělí Sapin francouzským novinářům.

Radek Palata: Britské volby vyhrála kvalita

Zahraniční tisk: Premiér Cameron má na čem stavět