Rehn: Řecku asi přispěje i veřejnost

Olli Rehn

Olli Rehn Zdroj: profimedia.cz

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn předpokládá, že se do řeckého oddlužení budou muset zapojit také daňoví poplatníci v eurozóně. Až dosud se přitom mluvilo jen o odpustcích, které musí oželet soukromí věřitelé, jako jsou banky, pojišťovny a fondy. „Bez pomoci daňových poplatníků se nám Řecko zachránit nepodaří,“ prohlásil Rehn pro agenturu Reuters v Davosu, kde zasedá Světové ekonomické fórum.

„K tomu, abychom snížili během osmi let zadlužení ze 160 na 120 procent hrubého domácího produktu, dosavadní vyjednávání o odpuštění části závazků stačit nebudou,“ uvedl Rehn.

Dohoda ohledně dalšího záchranného balíku v očekávané výši 130 miliard eur, jejíž podmínkou je domluva řecké vlády s privátními věřiteli, je podle eurokomisaře těsně před dokončením. „Připravuje balíček, který umete cestu pro trvale udržitelné řešení. Požadavek na příspěvek od poplatníků bude zřejmě jeho součástí, ale nepůjde o nic dramatického,“ řekl Rehn.
Rokování s držiteli řeckých závazků je údajně v horké fázi.

Jeho původní uzávěrka přitom připadla na minulý víkend, kdy měl návrh putoval z Atén na pondělní zasedání ministrů financí a hospodářství Evropské unie v Bruselu. To se stalo, jenže přítomní odmítli vyjednané kroky jako nedostatečné. Hlavním problémem v jednáních se ukázaly úrokové sazby z nových obligací, které získají věřitelé výměnou za současné bondy. Investoři chtějí úroky vyšší než čtyři procenta, ministři financí eurozóny požadují, aby se sazba dostala pod čtyřprocentní hranici.

Prezident mezinárodní bankovní asociace Charles Dallara, jehož instituce zastupuje soukromé vlastníky řeckých dluhopisů, odletěl proto včera znovu do metropole pod Akropolí, aby dále piloval detaily s premiérem Lukasem Papadimosem a jeho ministry. Nový termín byl stanoven na konec tohoto týdne.