Rekordní propad popularity - Hollandovi věří jen přes čtvrtinu Francouzů

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Francouzský prezident François Hollande ztratil přízeň voličů, kteří mu loni pomohli k volebnímu vítězství. Podle ankety ústavu Sofres mu důvěřuje jen 27 procent obyvatel, což je nejhorší výsledek nějakého prezidenta Francie téměř rok po nástupu k moci od roku 1981. Může za to hlavně přetrvávající vysoká nezaměstnanost, ale také skandál kolem bývalého ministra rozpočtu. Hovoří se o změnách ve vládě.

Hollandeově vládě se nedaří splnit slib, že sníží nezaměstnanost. Počet lidí bez práce roste již téměř dva roky a míra nezaměstnanosti dosáhla 10,6 procenta. Ve druhém čtvrtletí by se dokonce podle prognóz měla míra nezaměstnanosti dostat na 15leté maximum 11 procent.

Vláda nedávno připustila, že francouzská ekonomika bude v prvním pololetí nejspíš dále stagnovat. Klesá kupní síla obyvatel, stavebnictví a další odvětví vykazují pokles a podnikové investice oslabují.

Francouzská vláda se snaží podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky kroky ke snížení mzdových nákladů a zvýšení flexibility trhu práce. Proti těmto krokům v březnu demonstrovaly desetitisíce lidí v ulicích Paříže a dalších francouzských měst.

Prezidentovým postavením také otřáslo obvinění jeho ministra rozpočtu Jérômea Cahuzaka z dřívější účasti na praní špinavých peněz a z daňových úniků. Za tím účelem podle vyšetřovatelů kdysi zřídil podezřelý účet ve Švýcarsku. Ministr podal začátkem března demisi, ale jakékoli obvinění popíral. V úterý ale nakonec přiznal, že zmiňovaný účet ve Švýcarsku měl.

Justice začala v posledních dnech podezřívat z daňových úniků také podnikatele a Hollandeova pokladníka z prezidentské kampaně Jeana-Jacquesa Augiera.

Média hovoří o politickém zemětřesení pro prezidenta, který voličům sliboval, že kolem něj budou působit jen příkladní lidé.

Hollande ve středu oznámil sérii opatření s cílem posílit morálku u veřejných představitelů, například většími tresty při jejich pochybení. Pravicová opozice, krajní pravice a radikální levice označily kroky za nedostatečné. Některé deníky s odvoláním na nejmenované ministry tvrdí, že se uvažuje o změnách ve vládě.

David Klimeš: Problém nemá Peugeot, ale Hollande

Francie si ekonomicky nevede nejlépe. Jaký by mohl být recept?