Republikánský bouřlivý sjezd začíná

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: reuters

Nominační sjezd republikánů, jenž začíná ve floridské Tampě, čeká skutečně bouřlivé zahájení. Kvůli hrozbě tropické bouře Isaac museli organizátoři program zkrátit z plánovaných čtyř dnů na tři.

Nejočekávanější událostí, která se v hokejové hale upravené pro potřeby shromáždění odehraje, bude oficiální jmenování Mitta Romneyho prezidentským kandidátem a Paula Ryana jeho zástupcem. Romney potřebuje pro získání nominace obdržet absolutní většinu hlasů od 2286 delegátů ze všech amerických států. Tu si zajistil v primárkách už koncem května, hlasování tak bude hlavně formalitou.

Romneyho akceptační řeč je naplánována na čtvrteční večer. Před ním se na pódiu vystřídají hvězdy republikánů, například bývalá ministryně zahraničí ve vládě posledního republikánského prezidenta Condoleezza Riceová nebo senátoři John McCain a Marco Rubio.

„Rozhodně budeme schopni předat svoje poselství,“ řekl v reakci na rozmary počasí dramaturg sjezdu a Romneyho poradce Russ Schriefer. „Máme příležitost říct Američanům příběh posledních čtyř let o tom, jak Obama selhal a jak je Mitt Romney schopen zajistit lepší budoucnost.“

Tento cíl ale týmu kolem Romneyho nekomplikuje jen hurikán. V týdnu, který sjezdu předcházel, se média místo chystané akce věnovala spíše skandálu, který svými poznámkami o následcích „skutečného“ a „předstíraného“ znásilnění způsobil senátor Todd Akin z Missouri. Ten hodlá na podzim křeslo obhajovat a ačkoliv ho Romney a vedení strany vyzvalo k ukončení kampaně a k tomu, aby do Tampy nejezdil, senátor se ani jednoho nedržel. Minulý týden už se na Floridě setkával se sponzory.

Podobné aféry příliš nesvědčí iluzím o jednotě republikánů, ani sympatiím ženských voliček, které Romney nedokázal výrazněji oslovit ani dosud. Podle průzkumu z minulého týdne zaostává u voliček v šesti klíčových státech o 13 procent za Obamou.

Pro běžné Američany začíná „skutečná“ prezidentská kampaň koncem léta. Nominační sjezdy obou hlavních stran totiž značí milník, od něhož je vhodné zpozornět, protože kampaň skutečně nabírá na síle. Vybraný kandidát, který dosud objížděl zemi především „na své triko“, je od této chvíle oficiální a má přístup k finančním zdrojům strany nebo nárok na výhody, jako je jméno vytištěné na propagačních materiálech.

Kromě nominování kandidáta na Oválnou pracovnu jsou ale shromáždění zásadní i pro vnitřní práci stran, které během nich odhlasují své programové prohlášení na další čtyři roky. Konference obou hlavních partají se většinou konají s odstupem několika týdnů. Demokraté mají letošní sjezd naplánován na začátek září do Charlette v Severní Karolíně a i tam bude výběr Baracka Obamy pouhou formalitou.