Rezignovala zmocněnkyně OBSE. V klid zbraní na Ukrajině prý nevěří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová se rozhodla rezignovat na funkci zmocněnkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro Ukrajinu, údajně kvůli stagnaci rozhovorů o mírovém urovnání donbaské krize. Tagliaviniová byla z titulu své funkce klíčovou postavou při jednání takzvané kontaktní skupiny, která sdružovala zástupce Kyjeva, Moskvy a východoukrajinských povstalců.

Tagliaviniová, která ke spokojenosti všech zúčastněných stran působila při jednání kontaktní skupiny jako zprostředkovatelka, byla do funkce jmenována loni v červnu.

Podle zdrojů OBSE nyní vzhledem k nevůli znepřátelených stran považuje svou misi za zbytečnou. Oficiálně se mandátu zmocněnkyně hodlá vzdá v nejbližší době, na dotazy novinářů dnes řekla, že své rozhodnutí nehodlá komentovat.

Kontaktní skupina se v běloruském Minsku sešla naposledy v úterý, ale jednání skončilo bez konkrétních výsledků. Řada důležitých bodů programu se údajně vůbec neprojednávala, protože účastníci jednání se nedohodli na procedurálních otázkách.

„Viděla, že znepřátelené strany její pomoc nepotřebují, od samého začátku se nedokážou dohodnout. Dospěla k závěru, že její přítomnost pokroku v jednání nepomůže,“ uvedl informovaný zdroj, který citovala ukrajinská média. Kdo pětašedesátiletou Tagliaviniovou ve funkci nahradí, odmítly zdroje OBSE spekulovat.

Heidi TagliaviniováHeidi Tagliaviniová|OSCE via Flickr (CC BY-SA 2.0)Heidi Tagliaviniová