Rodí se největší zóna volného obchodu, míří tam i Mexiko

Transpacifické partnerství

Transpacifické partnerství

Kanada se po více než půlročním snažení zapojí do jednání o vytvoření Transpacifického partnerství (TPP), které má být největší zónou volného obchodu na světě. Na summitu zemí G20 v mexickém Los Cabos to oznámil kanadský premiér Stephen Harper. Kanada se tak přidá k deseti zemím, které novou zónu budují. V pondělí bylo přizváno Mexiko.

„Vstup na nové trhy a tvorba nových podnikatelských příležitostí vedou k pracovním příležitostem, růstu a dlouhodobé prosperitě pro všechny Kanaďany,“ řekl Harper. „Dohoda o TPP rozšíří obchodní možnosti v oblasti Asie a Tichomoří a Kanaďanům a kanadským podnikům zajistí víc ekonomických příležitostí,“ dodal.

Kanada se snaží omezit závislost na Spojených státech, které jsou jejím největším obchodním partnerem. Ottawa se chce místo toho více zaměřit na obchodní výměnu s dynamicky rostoucími zeměmi v Asii, Tichomoří a Latinské Americe. Bude ale zřejmě muset oželet podporu farmářů, kterou ostatní země považují za protekcionismus.

Základy TPP byly položeny v roce 2005, kdy se prvními členy staly čtyři země, a to Brunej, Chile, Nový Zéland a Singapur. O připojení k dohodě ale už jedná dalších pět zemí, a to Austrálie, Malajsie, Peru, Spojené státy a Vietnam. Během příštího měsíce se hodlá zapojit Mexiko, spolu s Kanadou to bude celkem 11 zemí.