Rodina tádžického úředníka skupuje v Česku reality za stamiliony. Její hlava bere jen invalidní důchod

Karlovy vary

Karlovy vary Zdroj: Profimedia.cz

Karlovy Vary
Karlovy vary
Karlovy Vary
Karlovy vary
5
Fotogalerie

Rodina bývalého ředitele železnice v Tádžikistánu Amonulla Hukumova investovala přes 240 milionů korun na nákup nemovitostí v Čechách. Její hlavou je přitom aférami ověnčený důchodce z nejchudšího státu bývalého Sovětského svazu, většinu realitních nákupů v tuzemsku uskutečnila jeho manželka Amina. Informaci přinesl server investigace.cz.

Sám Hukumov nicméně popírá, že by jeho rodina nějakým majetkem v zahraničí disponovala, uvádí server investigace.cz. V opačném případě by na významu ještě nabyla otázka, odkud by na to rodina vzala. Státní úředníci, mezi které patřila její hlava Amonull, si v Tádžikistánu podle nevládní organizace OCCRP přijdou zhruba na 13 tisíc korun. Po nedobrovolném odchodu od železnic začal Hukumov pobírat invalidní důchod, který je několikanásobně vyšší než u běžných občanů, přesto nejde o nijak závratné částky (zhruba 21 tisíc korun).

Za většinou "rodinných" nemovitostí v Česku ale stojí jeho manželka Amina. Nejsou však známy informace o tom, že by patřila k prominentním osobám tádžické společnosti. Přesto v roce 2013 například koupila satelitní domek v Olšových vratech u Karlových Varů za zhruba 22 milionů korun. Poté, co její manžel Amonullo po skandálech odešel do důchodu, koupila Amina hotel v centru Karlových Varů za 88 milionů korun. V roce 2015 pak přidala další dům ve Varech za 4,5 milionu korun.

Největší koupi pak Amina podle nevládních organizací uskutečnila v roce 2016, když koupila dvě spojené budovy přímo v centru Karlových Varů. Hodnota budov se pohybuje kolem 110 milionů korun a rodina je pronajímá soukromým klinikám. Amina i Amonullo Hukumovi ještě vlastní podniky v České republice i Tádžikistánu.

Hukumova rodina navíc podle zjištění investigavců vlastní několik nemovitostí v Karlových Varech a Mariánských lázních. Většinu z nich pronajímá, ale patří ji i jeden rodinný dům v Mariánských lázních v hodnotě zhruba 11 milionů korun.

Dům vlastní Hukumovův syn Rustam, který byl před deseti lety obviněn z distribuce drog po údajném pokusu prodat v Moskvě přes devět kilogramů heroinu. Na rozdíl od svých kompliců byl osvobozen ruským nejvyšším soudem. O podezřelých majetkových vazbách Hukumova a jeho rodiny informovalo České centrum pro investigativní žurnalistiku ve spolupráci s nevládní organizací OCCRP.

I ostatní rodinní příslušníci mají zkušenost ze soudních síní, popisují nevládní organizace. Další z Hukumových synů Rasul způsobil před pěti lety ve svých šestnácti letech vážnou dopravní nehodu, když srazil svým BMW šest lidí, tři z nich posléze zemřeli.

Soud za podivných okolností nakonec rozhodl, že je Rasul nevinný, a obvinil jeho matku Aminu Musajevu za údajnou nedbalost při výchově syna. Zaplatila pouze nízkou pokutu. Amonullo Hukumov byl nicméně poté nucen odejít z tádžických železnic.