Ropný tanker byl u břehů Ománu zasažen dronem s bombami, cena ropy začíná růst

Ropný tankter v představách umělé inteligence Midjourney

Ropný tankter v představách umělé inteligence Midjourney Zdroj: E15/Midjourney

Bezpilotní letoun nesoucí bomby zasáhl u pobřeží Ománu ropný tanker Pacific Zircon. Loď nepřímo vlastní izraelský miliardář Idan Ofer, píše agentura AP. Při útoku nebyl nikdo zraněn a loď byla poškozena jen lehce, uvedl její provozovatel. K akci se zatím nikdo nepřihlásil. Cena ropy začíná v reakci na zprávu a vyřazení ropovodu Družba z provozu růst, Brent překonal 94 dolarů za barel.

Podle zdroje AP se útok stal v úterý večer. Napadená loď pluje pod liberijskou vlajkou. Tanker patří společnosti Eastern Pacific Shipping se sídlem v Singapuru, která je spojovaná s izraelským miliardářem Idanem Oferem.

„Předběžné zprávy naznačují, že plavidlo zasáhl projektil,“ uvedla společnost Eastern Pacific Shipping podle agentury Reuters. „Trup lodi byl lehce poškozen, ale náklad neunikl ani dovnitř nevnikla voda. Všichni členové posádky jsou v bezpečí a je o ně postaráno,“ dodal provozovatel lodi, která pluje do Buenos Aires v Argentině.

Pátá flotila amerického námořnictva ví o incidentu, který se odehrál ve středu v Ománském zálivu a jehož účastníkem bylo komerční plavidlo, řekl agentuře Reuters velitel Timothy Hawkins. Údaje o přesném čase možného útoku se v podání jednotlivých zdrojů liší.

Podle nejmenovaného představitele izraelského ministerstva obrany, kterého citují izraelská média, zaútočil na tanker Írán za použití bezpilotních prostředků, které mimo jiné dodává Rusku. Podle představitele bylo cílem útoku narušit pořádání mistrovství světa ve fotbale, který v neděli začíná v Kataru. Podle íránského provládního serveru Nournews naopak stojí za útokem Izrael.

Incident se odehrál v době rostoucího napětí na Středním východě a zejména mezi Izraelem a Íránem, podezření proto padá na Teherán. Plavidla spojovaná s Izraelem plující v oblasti už čelila útokům dronů i v minulosti. Írán je navíc kritizován za dodávky dronů Rusku, které je využívá ve válce proti Ukrajině.