Rozhovory s Íránem budou pokračovat, termín se nepodařilo dodržet

John Kerry, Mohammad Javad Zarif

John Kerry, Mohammad Javad Zarif Zdroj: ctk

V rozhovorech o íránském jaderném programu, které dnes měly skončit, ještě zbývá dořešit osm sporných bodů. Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Americká delegace uvedla, že rozhovory budou pokračovat do 10. července. Rozhovory měly původně skončit do 30. června, ale byly prodlouženy do dneška. Jeden z členů íránské delegace agentuře AFP řekl, že Teherán si pro skončení jednání nestanovil žádný závazný termín.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová, která jednání šesti velmocí a Íránu koordinuje, prohlásila, že se bude „několik dní jednat dál“. Podle ní to ale neznamená prodloužení termínu pro ukončení rozhovorů. Americký zástupce citovaný agenturou Reuters řekl, že novým termínem pro ukončení jednání je pátek 10. července. „Jde více o kvalitu té dohody než o termín,“ sdělil.

Smyslem rozhovorů je přimět Írán ke zpomalení jeho jaderného programu výměnou za zrušení sankcí. Vyjednávacími zeměmi jsou USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Protože se počítalo, že se podaří dohodu vyjednat do dneška, byli ve Vídni, kde se rozhovory konají, také ministři zahraničí jednacích zemí.

Potřebujeme čas na dokončení dohody

Mogheriniová řekla, že „někteří ministři možná odjedou, ale zase se vrátí. Chápeme svůj termín jako pružný. Potřebujeme čas na dokončení dohody“. Podle ní zbývá dohodnout se na několika sporných bodech, které ale nijak nespecifikovala.

Lavrov prohlásil, že velkým problémem je požadavek Íránu na zrušení zbrojního embarga. Dodal, že v této věci je pro Teherán mimořádně důležitá dohoda o jeho raketovém programu a obchodování s konvenčními zbraněmi, proti čemuž jsou sankce zaměřeny.

Íránská tisková agentura ISNA s odvoláním na nejmenovaného diplomata uvedla, že problematických bodů je několik. „Stále jsou zde tři sporné záležitosti, které musejí být vyřešeny. Jsou to sankce, rezoluce OSN a nukleární činnost,“ řekl zmíněný diplomat. Ve Vídni nadále zůstává americký ministr zahraničí John Kerry, který chce pokračovat v jednání se svým íránským kolegou Mohammadem Džavádem Zarífem.