Rozpadne se Pegida? Protiislámské hnutí opouští půlka vedení

zakladatel hnutí Pegida Lutz Bachmann

zakladatel hnutí Pegida Lutz Bachmann Zdroj: ctk/ap

Z vedení německého protestního hnutí Pegida odešla polovina jeho členů, včetně mluvčí Kathrin Oertelové. Ta se přitom po nedávném odchodu dosavadního šéfa tohoto uskupení kritického vůči islámu měla stát jeho novou tváří. Při zasedání špiček hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které se konalo v úterý večer, šlo prý o roli jeho spoluzakladatele a donedávna šéfa Lutze Bachmanna.

Bachmann sice z pozice hlavního organizátora demonstrací odstoupil kvůli fotografii, na níž byl nalíčený jako nacistický vůdce Adolf Hitler, zcela se z Pegidy prý ale stáhnout nechce. Státní zastupitelství v Drážďanech také Bachmanna vyšetřuje kvůli komentářům z loňského září, v nichž běžence a azylanty nazval špinavou pakáží a lůzou. Problémy se zákonem měl i dříve.

Pegida na svém facebookovém profilu uvedla, že sedmatřicetiletou Oertelovou, mimo jiné matku tří dětí, k odchodu přiměly výhrůžky a osočování.

Podle Reného Jahna, jednoho z bývalých členů vedení Pegidy, není možné, aby se Pegida od Bachmannových výroků distancovala, on ale chtěl dál zůstat v jejím organizačním týmu. Kromě něho opustil hnutí také třeba poradce pro oblast hospodářství Bernd-Volker Lincke nebo Achim Exner, člen euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Podle drážďanského politologa Wernera Patzelta není vyloučeno, že se hlavní představitelé Pegidy nedokázali shodnout na směřování hnutí - zda mají být radikální nebo umírnění. Připomněl také, že jde o lidi bez zkušeností z politiky, kteří nedokážou řešit konflikty bez osobních sporů. Pegida od konce loňského října pořádá v Drážďanech protestní shromáždění proti přílivu uprchlíků do Německa. Na jedno z nich přišlo asi 25.000 lidí, nicméně když vypukl skandál kolem Bachmanna, zúčastnilo se pochodu 17.300 osob. Podobné akce se konaly v poslední době i v jiných městech, víc lidí ale přilákaly manifestace za otevřené a tolerantní Německo

Náš člověk v Berlíně: Nejrasističtější město v Německu