Rozpočtový deficit USA v červnu klesl o 37 procent

USA

USA Zdroj: freedigitalphotos.net

Deficit federálního rozpočtu Spojených států se v červnu meziročně snížil o 37 procent na 43,08 miliardy dolarů (742,3 miliardy korun). Ke zlepšení schodku přispěl pokračující růst příjmů z daní. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Deficit je rovněž mnohem nižší než odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters očekávali snížení schodku jen na 65 miliard dolarů z loňských červnových 68,42 miliardy dolarů.Příjmy rozpočtu, včetně poplatků, se mírně snížily o 0,6 procenta na 249,7 miliardy dolarů. Výdaje rozpočtu pak klesly o 8,4 procenta na 292,7 miliardy dolarů.

Za devět měsíců fiskálního roku deficit klesl na 970,52 miliardy dolarů. Snížil se z loňských srovnatelných 1,004 bilionu dolarů. Příjmy z daní fyzických osob za devět měsíců stouply o 24,3 procenta a příjmy z firemních daní o jedno procento.

Federální rozpočet je však na nejlepší cestě vykázat třetím rokem za sebou deficit vyšší než jeden bilion dolarů. To zvyšuje tlak na Bílý dům a Kongres, aby se dohodly na snížení výdajů.V loňském fiskálním roce pasivní saldo federálního rozpočtu činilo 1,29 bilionu dolarů. Schodek se snížil z rekordních 1,41 bilionu dolarů v předchozím roce do konce září 2009, napsaly agentury AP a Reuters.

Vysoký rozpočtový deficit zdržel hlasování o zvýšení současného stropu pro zadlužení USA. Republikáni a prezident Barack Obama jsou ve sporu kvůli dlouhodobému plánu na omezení rozpočtového schodku. Republikáni požadují výměnou za souhlas se zvýšením stropu pro zadlužení hlubší škrty výdajů. Obama a demokrati Kongresu chtějí, aby součástí dohody bylo zvýšení daní, s čímž republikáni nesouhlasí.

Vláda vyčerpala současný strop pro zadlužení v květnu. Ministr financí Timothy Geithner varoval, že pokud nebude navýšen do 2. srpna, země nebude poprvé v historii schopna splácet své závazky.