Rúhání: Írán zůstane u jaderné dohody, pokud se mu to ekonomicky vyplatí

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Írán se bude držet dohody o svém jaderném programu jen tehdy, pokud to pro zemi bude ekonomicky prospěšné. Podle agentury DPA to při návštěvě Vídně prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání. Pohrozil také, že Teherán by mohl omezit svou spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

"Jestliže další signatáři vedle Spojených států dokážou chránit zájmy Íránu, bude Írán (v plnění dohody) pokračovat i bez USA," dodal šéf íránského státu po jednání, které vedl se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem.

Ve zmíněné dohodě, uzavřené v roce 2015, se Írán zavázal ke kontrolovatelnému omezení svého jaderného programu. Oplátkou za to mají být postupně zrušeny ekonomické sankce, které vůči Íránu přijalo mezinárodní společenství.

Americký prezident Donald Trump v květnu ohlásil odstoupení USA od této mezinárodní dohody, kterou považuje za špatnou. Ostatní signatáři (Británie, Francie, Německo, Čína, Rusko, EU) ji chtějí zachovat, ale Írán si klade podmínky, pokud se má dohodou dále řídit. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v červnu nařídil zahájit přípravy na obnovu obohacování uranu, pokud se nepodaří dohodu udržet při životě.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy hrozí i ostatním státům, které s Íránem dál obchodují, není jasné, jak se ostatní partneři hodlají dohody držet. O její záchraně chtějí v pátek ve Vídni jednat ministři zahraničí partnerských států.

Alexander Van der Bellen po setkání s Rúháním zdůraznil, že Rakousko a Evropská unie chtějí podpořit pokračování jaderné dohody s Íránem. Podle jeho vyjádření je tento mezinárodněprávní akt "klíčovým prvkem v nešíření jaderných zbraní".

Íránský prezident se ve Vídni setkal také s šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijou Amanem a varoval, že Teherán by mohl omezit svou spolupráci s MAAE. "Íránské jaderné aktivity měly vždy mírový účel, ale je to Írán, který rozhodne o úrovni své spolupráce s MAAE," citovala Rúháního íránská agentura IRNA.

Rúhání se sešel rovněž s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, jenž se poté před novináři letmo zmínil také o případu pracovníka íránské ambasády ve Vídni. Ten byl minulý víkend zadržen v Německu na žádost belgických úřadů kvůli údajnému plánování teroristického útoku na íránské exulanty v Paříži a rakouské ministerstvo zahraničí v úterý oznámilo, že požádalo o zrušení jeho diplomatické imunity a pozvalo si k vysvětlení íránského velvyslance. V souvislosti s případem byl rovněž v Belgii zadržen belgický pár íránského původu a ve Francii další muž íránského původu.

"Očekáváme plné vysvětlení a chtěl bych vám poděkovat, pane prezidente, že jste nás ujistil podporou tohoto objasnění," řekl Kurz Rúhánímu, který se ke kauze nevyjádřil vůbec.

Případ měl dohru v Teheránu, kde si tamní ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslance Francie a Belgie a německého chargé d'affaires. Podle Teheránu by měl být diplomat okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.