Ruská ekonomika zrychluje, k dvouprocentnímu růstu zemi žene poptávka spotřebitelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin
2
Fotogalerie

Ekonomika Ruska v příštích třech letech zrychlí růst díky vyšší spotřebitelské poptávce. Ohrozit by ji ale mohly nižší ceny ropy a pokračování západních sankcí. 

V letošním roce by ruský hrubý domácí produkt (HDP) měl po dvou letech poklesu růst tempem 1,7 procenta, vyplývá z ve středu zveřejněné pololetní zprávy Světové banky. Ta svůj odhad zvýšila z květnových 1,3 procenta.

Pro rok 2018 Světová banka předpokládá růst HDP o stejnou hodnotu 1,7 procenta a pro rok 2019 o 1,8 procenta. Zdůvodňuje to vyšším vývozem a silnější domácí poptávkou.

Ta by měla být hlavním hnacím motorem růstu ruské ekonomiky v letech 2017 až 2019. Míra inflace by se měla mezi lety 2018 až 2019 ustálit okolo čtyř procent a zvyšovat by se měly reálné mzdy, stojí ve zprávě.

Banka očekává, že cena ropy se v příštím roce bude v průměru pohybovat kolem 56 dolarů za barel, bude tedy nižší než aktuálních zhruba 63 dolarů. Ropa je hlavním ruským exportním artiklem.

Dalším vnějším rizikem je podle Světové banky možné prodloužení západních sankcí za politiku Moskvy na východě Ukrajiny a obvinění z údajného vměšování Ruska do americké prezidentské kampaně v roce 2016.

Vnitřní riziko pak může představovat zranitelný ruský bankovní sektor. Ten je ale pod intenzivní kontrolou ruské centrální banky, která letos sanovala dva velké finanční domy, připomněla agentura Reuters.