Ruská letadla poprvé od únorového příměří bombardovala Halab

ruské nálety na Homs

ruské nálety na Homs Zdroj: ctk

Ruská letadla dnes poprvé od únorového vyhlášení částečného příměří, zprostředkovaného Ruskem a USA mezi syrskými povstalci a vládou, bombardovala syrské město Halab. Terčem náletů byla silnice Castello severně od města, která je jedinou zásobovací cestou do rebely držených čtvrtí v Halabu.

„Ruská letadla uskutečnila 40 náletů na silnici Castello. Je to poprvé, co ruská letadla zahájila akci v Halabu od příměří (ze 27.února),“ citovala agentura AFP prohlášení šéfa exilové syrského monitorovací organizace SOHR Ramího Abdar Rahmána. Syrské vládní síly se několikrát pokusily získat kontrolu nad touto dopravní tepnou, ale vždy marně. Kdyby uspěly, byly by čtvrti v Halabu obsazené islamistickými vzbouřenci zcela obleženy a odříznuty.

V Sýrii má od konce února platit příměří, je ale porušováno, takže kvůli tomu nemohou pokračovat mírové rozhovory mezi opozicí a vládou. Nejtvrdší boje byly za poslední dobu hlášeny zejména ze severosyrského Halabu. Fronta An-Nusra a Islámský stát do klidu zbraní nebyly zahrnuty.

Rusko v pátek navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Jejich terčem mají být ozbrojenci z fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida a další rebelové, kteří nedodržují příměří, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Americké ministerstvo zahraničí ale sdělilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.