Ruská Sberbank navzdory sankcím zvýšila zisk

Sberbank

Sberbank Zdroj: CTK

Pobočka Sberbank na pražském Andělu
2
Fotogalerie

Největší ruská banka Sberbank loni zvýšila čistý zisk o 35 procent na 674,12 miliardy rublů (248,5 miliardy korun). Banka dnes také uvedla, že loni poskytla rekordní objem půjček. Její výkon je v kontrastu s výkonem ruského bankovního sektoru jako celku, jehož důvěrou otřásla nutnost poskytnout finanční pomoc některým velkým bankám.

Výsledky Sberbank jsou vypočteny podle ruských účetních standardů. Banka loni poskytla úvěry za 13,5 bilionu rublů, což bylo o 27 procent více než předloni. Čisté příjmy z úroků vzrostly o 7,7 procenta na 1,2 bilionu rublů.

Rezervy na ztrátové úvěry se zvýšily o 13,3 procenta na 287 miliardy rublů. K 1. lednu byly rezervy na ztrátové úvěry 2,6 krát vyšší než objem nesplácených úvěrů, upozornila banka.

Ruský bankovní sektor se loni dostal do problémů. Centrální banka proto musela převzít kontrolu nad třemi velkými bankami - Otkrytije, B&N Bank a Promsvjazbank (PSB).

Sberbank, nad kterou má kontrolu stát, vykazuje po celou dobu hospodářské krize v Rusku lepší výsledky než konkurence a svou dominantní pozici na domácím trhu si upevnila na úkor svých hlavních rivalů. Bance se daří dosahovat rekordních zisků, ačkoliv je v Rusku jednou z několika velkých státních firem, na které dopadly sankce uvalené západními zeměmi kvůli postupu Moskvy v ukrajinském konfliktu. Sankce omezily přístup banky na mezinárodní kapitálové trhy.

Banka působí i na českém trhu pod názvem Sberbank CZ. Většinovým vlastníkem české divize je Sberbank Europe, která je spolu s dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze západních sankcí vyjmuta. Zisk po zdanění české Sberbank za tři čtvrtletí loňského roku vzrostl o 218 procent na 290 milionů korun, což je meziroční růst o 218 procent. K růstu zisku přispěl zejména rekordní zájem o půjčky, hypotéky i růst prodeje pojištění a investic.